IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков е изненадан от бързия развой по избор на български еврокомисар

Правя всичко възможно, за да се стигне до ротацията с Мария Габриел, каза премиерът

14:03 | 29.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка:EPA/OLIVIER MATTHYS
Снимка:EPA/OLIVIER MATTHYS

Премиерът Николай Денков е бил изненадан от бързото развитие на процедурата по избор на български еврокомисар, както и от името, което е чул.

„Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията. Явно това е процедурата, която е приета. Това е номинация… има още етапи", коментира в Брюксел премиерът Николай Денков във връзка с избора на български еврокомисар.

Николай Денков е в Брюксел, където участва в Европейския съвет, на който се обсъждат финансовата и военна помощ за Украйна.  

Вчера председателят на ЕК съобщи, че одобрява Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС за кандидат за следващ български еврокомисар. Другият кандидат бе Даниел Лорер от ПП-ДБ.  

Днес Денков обясни, че в предварителния си разговор с Урсула фон дер Лайен тя го е уведомила за решението си. Посочила е и аргументите си. И двамата са били на мнение, че официално съобщението трябва да дойде от Европейската комисия.

„Разбрахме се, че официалното съобщение трябва да дойде от ЕК”, заяви Денков.

По отношение на диалога между коалиционните партньори премиерът Денков каза, че прави и ще прави всичко възможно да се извървят етапите и да работят заедно с Мария Габриел, за да се стигне до ротацията. „Има много неща, които не зависят от мен и те са преди всичко в Народното събрание", посочи той.

Лидерите на страните от ЕС провеждат среща на върха в Брюксел, на която отново ще бъде обсъден европейският отговор на войната в Украйна и подкрепата за Киев. В срещата ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

България е представена от министър-председателя Николай Денков. Очаква в дневния ред на срещата на върха да бъдат и темите за миграцията, подобряването на европейската отбрана и сигурността в областта на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 9 месеца
Среща на 2ма изтъкнати eypoфaшиcти! Xaйл Copocпидчо! Xaйл Лaйълkoва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още