IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиана Иванова бе одобрена от председателя на ЕК за следващ български еврокомисар

Според Урсула фон дер Лайен експертизата на Иванова ще е от ключово значение за изпълнението на европейската изследователска програма „Хоризонт Европа“

21:05 | 28.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ГЕРБ
Снимка: БГНЕС/ГЕРБ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е дала одобрението си за Илиана Иванова за поста на еврокомисар по иновациите, изследванията, културата и младежта.

В съобщението, публикувано на сайта на ЕК, Фон дер Лайен посочва, че във вторник е провела интервюта с кандидатите за поста. Освен Иванова, номинация имаше и за Даниел Лорер. Иванова бе издигната от ГЕРБ, а Лорер от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

И двамата кандидати показаха значителен ангажимент към Европейския съюз и към работата на комисар. Те също така имат и подходяща експертиза за поста, отбелязва председателят.

Иванова има значителен опит с делата на ЕС като член на Европейската сметна палата от 2013 г. Преди това тя е член на Европейския парламент между 2009 и 2012 г., както и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол, посочва Фон дер Лайен.

Според нея експертизата на Иванова е от ключово значение за изпълнението на европейската изследователска програма „Хоризонт Европа“.

По-рано миналата седмица Бойко Борисов посочи в кулоарите на парламента, че Иванова е много познато лице в Брюксел и има компетентност. „Имаше още няколко достойни кандидати, но партията застава зад Илияна Иванова”, каза тогава Борисов.

По-рано в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира, че с двете кандидатури „отново учудихме Европа, като изпращаме доста противоречиви сигнали“. Дипломатът бе на мнение, че кандидатурата на Даниел Лорер е „поредното силово наслагване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 еми да, очаквано беше.... Лореро къде се бута, трябва да има жендър равенство, тръгва си жена... идва жена!... всяка мъжка кандидатура беше обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
еврокомисар по иновациите, изследванията, културата и младежта...Малиии..Тръпки *** побиха...А има ли еврокомисар по старците и пенсионерите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
очаквано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още