IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санчес пристигна в Киев в първия ден от испанското председателство на ЕС

Това е третото посещение на испанския премиер в украинската столица от началото на руското нашествие

16:07 | 01.07.23 г. 2
Педро Санчес по време на обръщението си пред украинския парламент. Снимка: EPA/БГНЕС
Педро Санчес по време на обръщението си пред украинския парламент. Снимка: EPA/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес започна испанското шестмесечно председателство на ЕС с кратко посещение в Киев в събота, за да подчертае подкрепата на блока за Украйна във връзка с нашествието на Русия, предава AP.

Санчес пристигна в украинската столица с влак от Полша.

Испанското правителство съобщи, че той ще направи обръщение към украинския парламент и след това ще се срещне с президента Володимир Зеленски. Двамата ще дадат и съвместна пресконференция.

Зеленски обяви визитата в обръщение от четвъртък към европейските лидери, които се събраха за среща на високо равнище в Брюксел. Той изтъкна символизма на визитата и значението на следващите шест месеца за Европа. Зеленски допълни, че сега е моментът за започване на преговори за приемане на Украйна в ЕС.

В петък Санчес заяви в Брюксел: „Войната в Украйна ще бъде един от големите приоритети на нашето председателство, с акцент върху гарантирането на единството по въпроса на всички страни членки“.

Това е третото посещение на Санчес в Киев от началото на пълномащабното нашествие на Русия през февруари 2022 г.

Той ще се върне в Мадрид в неделя, когато ще се срещне с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ден преди пристигането на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и колежа от еврокомисари.

Освен за Украйна Испания се надява по време на ротационното си председателство да постигне напредък по редица големи теми в ЕС. То приключва на 31 декември.

Санчес вярва, че съюзът ще финализира противоречив пакт за миграцията въпреки оставащите различия сред 27-те страни членки, включително с Полша и Унгария, които бяха видими в петък.

През юни страните от ЕС постигнаха пробив по въпроса за реформиране на директивата за убежището, като стигнаха до съгласие по план за споделяне на отговорност за мигранти, влизащи в ЕС без разрешение. Само Полша и Унгария гласуваха против.

Евродепутати предупредиха, че това може да е последният шанс за разрешаване на проблема преди изборите за Европейски парламент след една година, когато миграцията вероятно отново ще бъде гореща тема.

Испания поема ротационното председателство преди предсрочни парламентарни избори в страната на 23 юли, като обществени допитвания показват, че те могат да свалят от власт лявото коалиционно правителство на Санчес и да го заменят с консервативно правителство или дори коалиция с крайната десница, с което страната ще последва тенденция в голяма част от Европа.

Санчес заяви, че иска да се съсредоточи върху възстановяването на вътрешноевропейските вириги за доставка, за да се предотврати недостиг и да се гарантира енергийният суверенитет. Това ще включва установяване на европейска доминация в областта на изкуствения интелект и цифровата сигурност.

Испания се надява също срещата на високо равнище ЕС-Латинска Америка на 17 и 18 юли, първата от осем години насам, да представлява „качествен скок“ в отношенията между двата региона и да доведе до силен инвестиционен дневен ред с латиноамериканските и карибските държави.

Испания иска също ЕС да постигне напредък по зеления преход и реформирането на пазара на електрическа енергия. Испания има значителен опит в сектора, като въвежда слънчева, вятърна енергия и инсталации за зелен водород с безпрецедентна скорост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
и.б.р.и.к.ч.и.я не е *** дума, а това, което прави ТОЯ е точно такова действие. Щом Ze му е приоритет преди ЕС, съвсем сме я втасали с такива по върховете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
Тая да не е *** на Ze? Наркоманчето да не се е поцапало нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още