IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройната битка за власт в Шанхайската организация за сътрудничество

Русия, Индия и Китай се борят за все по-голямо влияние в международната група

16:42 | 03.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите на страните от ШСО на срещата в Узбекистан през 2022 г. Снимка: SCO Facebook Page
Лидерите на страните от ШСО на срещата в Узбекистан през 2022 г. Снимка: SCO Facebook Page

Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си многостранна среща на високо равнище, откакто Русия беше разтърсена от въоръжен метеж. Срещата е на една от малкото международни групи, в която неговата страна все още се радва на подкрепа, пише Крутика Пати от Associated Press.

Лидерите ще се съберат виртуално утре за среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – група за сигурност, основана от Русия и Китай, за да се противопоставят на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан.

Тази година домакин на събитието е Индия, която членува в организацията от 2017 г. Това е поредната възможност за премиера Нарендра Моди да демонстрира растящото световно влияние на страната си.

Групата досега се фокусираше върху задълбочаване на сътрудничеството в сферите на сигурността и икономиката, борбата с тероризма и трафика на дрога, както и справянето с климатичните промени и обстановката в Афганистан, след като талибаните превзеха страната през 2021 година. Когато министрите на външните работи се срещнаха в Индия миналия месец, войната на Русия в Украйна почти не фигурираше в техните публични изказвания, но последиците за продоволствената сигурност и сигурността на горивата в развиващите се страни продължават да създават опасения за групата, казват анализатори.

Форумът е по-важен от когато и да било за Москва, която иска да покаже, че Западът не е успял да я изолира. В групата участват четирите централноазиатски страни - Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан, които са от регион, където руското влияние е голямо. Сред другите участници са Пакистан, който членува от 2017 г., и Иран, който се очаква да се присъедини утре. Беларус също е напът да стане член на организацията.

"Тази среща на ШОС всъщност е една от малкото възможности за Путин да демонстрира сила и надеждност на световно равнище", казва директорът на Института за Южна Азия на Wilson Center Майкъл Кугелман.

Нито една от страните членки на организацията не осъди Русия в резолюциите на ООН, а предпочетоха да гласуват "въздържал се". Китай изпрати пратеник, който да посредничи между Русия и Украйна, a Индия неколкократно е призовавала за мирно разрешение на конфликта.

Лично за Путин срещата на върха представлява възможност да покаже, че контролира ситуацията след продължилото кратко въстание на шефа на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин. "Путин ще иска да успокои партньорите си, че все още напълно контролира властта и да не остави съмнения, че предизвикателствата за неговото управление са били смазани", казва Танви Мадан, старши научен сътрудник в института Brookings.

През май Индия обяви, че срещата на върха ще бъде проведена онлайн вместо лице в лице, както миналата година в Самарканд, Узбекистан, където Путин позира за снимки и вечеря заедно с други лидери. Поне за Делхи не би изглеждало идеално да приеме Путин и китайския лидер Си Дзинпин само две седмици след като Моди беше удостоен с помпозно посрещане от президента на САЩ Джо Байдън по време на своята държавна визита в страната.

След цялата грандиозност, на която Моди се радваше от страна на американските лидери по време на наскорошното си посещение, "би било твърде рано (за Индия) да посреща китайски и руски лидери", казва Кугелман.

Отношенията на Индия с Москва останаха силни през войната. Тя се сдоби с рекордни количества руски суров петрол и разчита на Москва за 60% от отбранителната си техника. В същото време САЩ и техните съюзници агресивно ухажват Индия, тъй като смятат, че тя би могла да бъде противовес на растящите амбиции на Китай.

Ключов приоритет на форума за Индия ще бъде балансирането на нейните връзки със Запада и Изтока, в момент, когато страната ще бъде домакин и на Групата на 20-те водещи икономики този септември. Форумът също така ще бъде платформа за Делхи, за да се ангажира по-задълбочено с Централна Азия.

"Индия много почита този тип външна политика, в която сключва сделки с всички едновременно", казва Дерек Гросман, анализатор за Индо-тихоокеанския регион в корпорацията RAND.

Според наблюдатели по време на срещата на върха Делхи ще се стреми да защити собствените си интереси. Той вероятно ще подчертае необходимостта за борба срещу това, което нарича "трансграничен тероризъм" – критика, насочена срещу Пакистан, който Индия обвинява, че въоръжава и обучава въстаници, борещи се за независимост или интеграция в Пакистан на контролирания от Индия Кашмир. Исламабад отрича това обвинение.

Възможно е Делхи също така да подчертае необходимостта да бъдат зачитани териториалната цялост и суверенитетът – обвинение, което често отправя срещу другия си съперник, Китай. Между Индия и Китай от три години има силно напрежение заради противопоставяне, в което участват хиляди войници, разположени по протежение на спорната им граница в източния регион Ладак.

Анализатори казват, че Китай, който се стреми да се превърне в световна сила, става доминиращ играч на форуми като ШОС, в които през последните години расте интересът към пълноправно членство от страна на държави като Мианма, Турция и Афганистан.

"Ограничаващ фактор на ШОС е, че Китай и Русия се опитват да я превърнат в антизападна група и това не съвпада с независимата външна политика на Индия", казва Мадан.

ШОС обаче би могла да се окаже предизвикателство и за Вашингтон и неговите съюзници в дългосрочен план. "За страните, които изпитват неудобство от Запада и неговата външна политика, ШОС е желана алтернатива, най-вече заради ролята на Русия и Китай... Мисля, че това подчертава колко значима и предизвикваща тревоги може да бъде тази група за редица западни столици, особено ако продължи да се разширява", казва Кугелман.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още