IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер осъди ядрените заплахи на Русия, отбелязвайки годишнината от Хирошима

Русия и Беларус за втора поредна година не бяха поканени в Хирошима за годишнината от пускането на атомната бомба в града

09:24 | 06.08.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският премиер Фумио Кишида осъди заплахите на Русия да използва ядрени оръжия, в деня, в който Япония и светът отбелязват 78-ата годишнина от бомбардировката на Хирошима с ядрена бомба, извършена от САЩ,предаде Франс прес, цитирана от БТА. Около 140 000 души загиват в Хирошима на 6 август 1945 г., а още 74 000 - при бомбардировка на Нагасаки три дни по-късно, припомня АФП.

"Опустошението, причинено от ядрените оръжия в Хирошима и Нагасаки, не трябва никога да се повтаря. Япония, единствената страна, подложена на атомни бомбардировки по време на войната, ще продължи усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия", заяви Кишида на церемония в Хирошима, откъдето произхожда семейството му.

"Пътят към тази цел става все по-труден поради засилващите се разногласия в международната общност за ядреното разоръжаване и ядрената заплаха от страна на Русия", отбеляза той. "Предвид това е още по-важно да се даде нов международен тласък на стремежа към установяване на свят без ядрени оръжия", подчерта премиерът.

Думите на Кишида бяха в духа на изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, публикувано по повод годишнината от бомбардировката, в което той изрази съжаление, че "някои страни отново размахват безразсъдно ядрения меч, заплашвайки да използват тези средства за унищожение". "Пред тези заплахи световната общност трябва да говори в един глас. Прибягването до ядрени оръжия е недопустимо", заяви Гутериш.

Участващите във възпоменателната церемония хиляди хора, сред които оцелели, родители и близки на загинали при бомбардировката, както и чуждестранни високопоставени гости от рекордните 111 държави, се помолиха за жертвите и ранените при нея и призоваха за мир по света.

За втора поредна година град Хирошима не покани Русия и Беларус на церемонията заради войната в Украйна.

Точно в 08:15 ч. местно време (23:15 ч. по Гринуич вчера) - часът, когато над Хирошима е хвърлено първото използвано някога във война ядрено оръжие, присъстващите сведоха глава и запазиха минута мълчание в памет на жертвите. Бомбата, наречена "Малчугана", е изстреляна от бомбардировач В-29. Няколко дни по-късно над град Нагасаки е хврълена втора атомна бомба, което принуждава Япония да капитулира и това слага край на Втората световна война. 

По-рано тази година Кишида беше домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. На нея той се опита да превърне ядреното разоръжаване в приоритетна тема, като заведе лидерите на останалите шест страни от групата да посетят мемориалите и музея в Парка на мира в града. Водеща тема на срещата беше Украйна, а президентът Володимир Зеленски присъства лично на заседанието на световните лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Ох, пак ли топ-малоуните на копейнишкия тpoлетариат са пуснали - циклопчето и сссаа (явно Сашко, ама заеква). Е ясно защо - най-евтини са за неделя и почивните дни. То надника им е спрямо ай-кюто им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 11
sssaaa
преди 8 месеца
Доларът ще си го бутнат самите американци. Дълг след дълг, печатане след печатане, раздаване и спонсориране на всякакви организации и правителства свързани с националния интерес на САЩ. Все някога сами ще загубят вяра в собствения си долар и ще последва лавина от разпродажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 13
evlogi
преди 8 месеца
точките по долу да се четат :плос,коземци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 17
evlogi
преди 8 месеца
Двама умни *** по-доле си дърдорят познатите путинкремълски хибриднии опорки...Много добре знаят японците, дрогаре ***,чия е вината за атомната бомбардировка през 45-та и кой сега заплашва мира и спокойствието по света.Тези глупости си ги дрънкайте на пейките пред блока с другите *** ,докато си пиете пърцуцката и чакате валутата на БРИКС да събори долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
cyclop
преди 8 месеца
Японски премиерю, ти май не си разбрал кой тресна мирните ви градове с атомни бомби. Само една варварска държава е правила това в историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 10
sssaaa
преди 8 месеца
До: evlogi, викаш на САЩ им пука за джапанките и за това им метнаха атомни бомби на времето. Дали днес на САЩ им пука в действителност и за Украйна или самия Украински народ е част от някаква схема на ЦРУ за отслабване на Русия? Ако човек обърне внимание колко пари плащат САЩ за разузнаване и войни ще му светне кой е първоизточника на повечето глобални конфликти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
evlogi
преди 8 месеца
На Владимир Владимирович и Александър Григориевич въобще не им дреме за Хирошима и за Япония като цяло.Когато им се приходи някога някъде, винаги може да отидат на гости при братските славянски народи на Мали или Нигер...Слава и пусть всегда будеть расийско африканская дружба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още