IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори влиятелен политик в Еквадор алармира за опит за покушение

Кандидатът за Конгреса Естефани Пуенте е била простреляна, докато шофира

16:01 | 12.08.23 г.
Днес в Еквадор е погребението на убития Фернандо Виявисенсио. Снимка: Misha Vallejo/Bloomberg
Днес в Еквадор е погребението на убития Фернандо Виявисенсио. Снимка: Misha Vallejo/Bloomberg

Второ нападение срещу влиятелен политик в Еквадор стана известно днес, след като по-рано тази седмица беше убит кандидатът за президент Фернандо Виявисенсио. 

Еквадорският кандидат за Конгреса Естефани Пуенте съобщи, че е била простреляна и леко ранена. Тя разказва, че двама мъже на мотоциклети са започнали да стрелят по колата ѝ, докато е шофирала. Един куршум е улучил лявата ѝ ръка, предава БНР. 

Това стана известно в деня на погребението на убития кандидат за президент Фернандо Виявисенсио. 

Бившият депутат и журналист, известен с антикорупционните си разследвания, беше застрелян след предизборна проява в сряда вечерта, по-малко от две седмици преди президентските избори.

Днес в столицата Кито при масирано полицейско присъствие беше отслужена траурната литургия в негова памет. 

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо обяви извънредно положение и тридневен траур в страната. Президентските избори в Еквадор, насрочени за 20 август, няма да бъдат отменени, съобщиха властите. 

След трагедията глобалните облигации на Еквадор приключиха най-добрата си седмица от месец. Това означава, че Уолстрийт очаква следващият лидер на страната да се справи с нарастването на престъпността и да стабилизира икономиката, пише Bloomberg.

Според инвеститорите смъртта на Виявисенсио възвестява значително по-малка вероятност страната да се върне към лявата, антиинвеститорска политическа философия, популяризирана от бившия президент Рафаел Кореа. Вместо това везните се накланят в полза на по-консервативните претенденти за президентския пост, като Ото Зоненхолцнер или Ян Топик.

„Облигациите оценяват справедливо рисковете, свързани с изборите, но несигурността все още е висока“, коментира Катрина Бът, старши икономист в AllianceBernstein.

Страната се тресе от месеци на политическа несигурност, след като опонентите започнаха кампания за импийчмънт срещу президента Гийермо Ласо. Това го принуди да разпусне Конгреса и да свика предсрочни избори. Последната вълна от политическо насилие добави още по-дълбоко чувство на отчаяние.

Вниманието на инвеститорите вече се насочва към вероятен балотаж, който ще се състои на 15 октомври, освен ако някой от кандидатите не постигне абсолютно мнозинство на вота през август.

Името на Виявисенсио ще остане в бюлетината, тъй като тя беше отпечатана преди убийството му. Законът на Еквадор забранява друг негов съпартиец да заеме мястото му в кампанията, а партията Movimiento Construye не е и посочвала евентуален заместник.

Риск за притежателите на дълг на Еквадор може да възникне, ако на балотаж отидат социалиста Гонзалес и Яку Перес, природозащитник и лидер на правата на коренното население, който е враждебен към петрола и минното дело и е четвърти в последните проучвания.

Като цяло инвеститорите са наясно с големия риск, който носят еквадорските облигации, тъй като цената им, въпреки последното поскъпване, е в дълбок дистрес. Инвеститорите искат допълнителни 19 процентни пункта доходност, за да държат дълг на Еквадор в долари, в сравнение с подобните държавни облигации на САЩ, според данни на JPMorgan Chase & Co.

Междувременно суаповете за кредитно неизпълнение предполагат 92% шанс страната да не изпълни задълженията си през следващите пет години. Коефициентите са обезпокоителни, като се има предвид, че Еквадор преструктурира облигациите си през 2020 г. и няма да има големи плащания до 2026 г.

Страната трябва да си възстанови достъпа до пазарите преди плащанията през 2026 г., в противен случай ще трябва да преструктурира дълговете си отново, според Карлос де Соуса, паричен мениджър за нововъзникващи пазари във Vontobel Asset Management AG в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още