IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ами ако републиканците все пак не гласуват за Тръмп?

Знаейки за обвиненията срещу бившия президент, има ли вероятност Тръмп все пак да не спечели първичните избори за президент на републиканците

07:46 | 16.08.23 г.
Снимка: Mike Stobe/Getty Images
Снимка: Mike Stobe/Getty Images

След като срещу него бяха повдигнати три други обвинения, в понеделник Доналд Тръмп беше обвинен в опит за подмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. в щата Джордция.

В обвинението прокурорът Фани Уилис твърди, че Тръмп и още 18 ответници са нарушили Закона за организации, осъществяващи рекет и корупция (RICO), установен от федералното правителство с разширение в 30 щата и използван, за да се спрат рекетите за защита, осъществяващи от мафията, бандите от мотоциклетисти и схемите за вътрешна търговия. В обвинителния акт в Джорджия се твърди, че Тръмп често се е държал като бос на мафията, оказвайки натиск върху държавния секретар на щата да отмени изборите в Джорджия и да проведе среща в Белия дом, за да обсъди конфискуване на оборудване за гласуване.

Заедно с предишните, тези четири обвинителни акта – които включват над 90 федерални и щатски обвинения, наказателни обвинения, засягащи служебното му поведение по време на мандата му и действията му след това, както и в неговия личен и бизнес живот – предлагат пътна карта на травмата и драмата, през които Тръмп прекара страната. Те повдигат въпроси относно годността му за длъжност, които преминават отвъд идеологията или темперамента, като вместо това се фокусират върху пренебрежението му към американската демокрация, пише The New York Times в свой редакторски коментар.

И все пак тези въпроси в крайна сметка ще бъдат решени не от съдилищата, а от избирателите. Републиканците, гласуващи на първичните избори, по-специално получават възможност да спрат и да обмислят цената на неговото лидерство досега върху здравето на нацията и на собствената им партия, както и допълнителните щети, които той би могъл да причини, ако бъде възнаграден с още четири години на власт.

Да оставим настрана за момента всичко, което се случи през осемте години, откакто Тръмп за първи път обяви своята кандидатура за президент. Помислете само за това, което сега е изписано върху купчина правна хартия пред американския народ: доказателства за изключително тежки престъпления, толкова огромни, че много други обвиняеми вече биха сключили сделка за признаване на вината, вместо да отидат на съд. Пред това е изправен, докато отново моли за гласовете на милиони американци.

„Обвиняват ме за вас“, казва бившият президент на поддръжниците си. „Те искат да ме накарат да млъкна, защото никога няма да им позволя да ви накарат да млъкнете“. Но отново и отново той поставя егото и амбицията си над интересите на обществото и на собствените си поддръжници. Той работи агресивно, за да подкопае общественото доверие в демократичния процес и да изкриви основите на избирателната система. Многократно предаде конституционното си задължение да изпълнява вярно законите на нацията. Поддръжниците му може да са също толкова ядосани и разочаровани от загубата му, колкото и той. Но действията му, както са описани подробно в тези обвинителни актове, показват, че той не е загрижен за ничии интереси, освен за собствените си.

Отново и отново Тръмп настоява републиканците да изберат него пред партията и разкривал и използва някои истински разриви сред републиканската партия, прекроявайки я, за да отговаря на собствения му дневен ред. Партията ще трябва да се справи с тези разломи и може да се наложи да преконфигурира себе си и своята платформа. Но ако републиканците се предадат на исканията му, те може да се окажат водени от кандидат, чийто втори мандат би бил още по-вреден за САЩ и за партията от първия.

Президент, изправен пред множество наказателни процеси, някои от които повдигнати от собственото му министерство на правосъдието, не може да се надява да бъде ефективен в прилагането на националните закони - едно от основните задължения на главен изпълнителен директор. (Ако бъде преизбран, Тръмп може да нареди федералното обвинение да бъде оттеглено, въпреки че това едва ли би увеличило доверието в него.) Човек, обвинен в компрометиране на националната сигурност, няма да получи голямо доверие в преговори с чуждестранни съюзници или противници. Няма как да се приеме, че някой документ ще остане таен, че каквото и да е комуникация ще е защитена. Имиджът на нацията като фар на демокрацията, вече силно опетнен от нападението на 6 януари, може да не оцелее след избирането на някой, който е официално обвинен в системно демонтиране на демократичния процес в собствената си страна чрез измама.

Обвиненията в случая в щата Джорджия са част от по-големия заговор, описан във федералното обвинение срещу Тръмп този месец. Но Уилис използва инструменти, които не са били достъпни за специалния прокурор Джак Смит. Статутът на RICO в Джорджия позволява много повече предикатни престъпления, отколкото федералната версия, включително неверни твърдения, които тя използва, за да повдигне обвинение срещу няколко от обвиняемите в частта от схемата за фалшиви избиратели.

Общо в обвинителния акт се цитират 161 отделни действия като част от по-голямата конспирация – от дребни изявления като фалшиви туитове до сериозни нарушения като опит да се накара държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да се отменят резултатите от изборите в щата чрез „незаконно променяне“ на официалните преброени гласове, които бяха в полза на Джо Байдън. Въпреки че някои от индивидуалните действия може сами по себе си да не са престъпления, те се добавят към това, което Уилис нарича схема от „престъпна организация, чиито членове и сътрудници участват в различни свързани престъпни дейности“, всичко това в полза на бившия президент на Съединени щати.

Тези правни инструменти са част от широка екосистема на американското правосъдие, която в основата си е механизъм за търсене на истината. Той не е предназначен да се интересува от политика или партийност, а да установява фактите. За да направи това, той тества стриктно всеки иск с набор от процеси и правила, които гарантират, че и двете страни могат да бъдат изслушани по всеки въпрос, и след това поставя окончателното решение за придъда в ръцете на жури от колеги на ответника, които ще вземете сериозното решение да обявят вина или невинност.

И именно това този момент различен в сравнение с целия хаос от последните осем години. Сега Тръмп е криминално обвинен четири пъти повече. Въпреки че е невинен до доказване на противното, той ще трябва да отговаря за действията си.

Но почти сигурно преди това той ще трябва да отговаря пред републиканските избиратели. Неговата хватка върху партията се оказа трайна, но не универсална – макар че е далеч пред останалите кандидати, скорошно проучване на New York Times/Siena College показа, че той е изборът на само 54 процента от вероятните първични гласоподаватели. И около половината от гласоподавателите републиканци казват на социологите на Reuters/Ipsos, че няма да гласуват за него, ако бъде осъден за престъпление.

Обвиненията – две повдигнати от избрани прокурори, които са демократи, но всички повдигнати преди началото на първичните избори за президент на републиканците – бяха разчетени от мнозина като политически мотивирани, а републиканците заявиха без доказателства, че всички те са организирани в полза на Байдън. Тръмп разшири това послание и го използва, за да стимулира набирането на средства за кампанията си. Въпреки че резултатът от тези обвинения може да има политическо въздействие, това само по себе си не ги прави политически. Да приемем, че всяко наказателно преследване на политическа фигура е политическо, на практика би „имунизирало всички високопоставени влиятелни политици от това някога да бъдат държани отговорни за неправомерните неща, които правят“, казва Кристи Паркър, адвокат от застъпническата група Protect Democracy. „И ако направите това, вие подкопавате идеята, че това е общество на върховенство на закона, в което всички са обект на еднакво правосъдие“.

Тръмп многократно е предлагал на републиканците фалшив избор: придържайте се към мен или врагът ще спечели. Но една здрава политическа партия не принадлежи и не зависи от един човек, особено от този, който многократно се е поставял над партията и страната си. Една здрава демокрация се нуждае от поне две работещи партии, които да си оспорват честността и посоката. Републиканските гласоподаватели са ключови за възстановяването на това здраве и баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още