IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украински диверсанти унищожават руска бойна авиация, Русия подготвя "Армата" за фронта

Украинските военни вече укрепват позициите си в Роботино

07:50 | 23.08.23 г. 3
Танк "Армата". Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Танк "Армата". Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

След два удара с дронове по руски военни летища са повредени няколко самолета, включително и стратегически бомбардировачи, съобщава украинското издание УНИАН. Руското Министерство на отбраната признава за леки щети по Ту-22 в базата Солци в Новгородска област след атака на 19 август, но сателитни снимки потвърждават, че самолетът е изгорял, а поражения има по още два самолета, които са разположени на летището.

Руски военни кореспонденти съобщават за още два унищожени дрона над летището "Шайковка" на 21 август. При падането си те са предизвикали пожар, засегнал неизползван участък от летището, но също така има информации за поражения по летателни средства. Тези съобщения нямат официално потвърждение, макар че губернаторът на Калужска област съобщава в Telegram за свалени два дрона в Кировски регион, тоест където се намира и военното летище.

Това са бази, които се намират навътре в руска територия - летището в Солци е на 650 километра от украинската граница, допълва от своя страна британското военно разузнаване. Ако е вярно това, че са поразени от квадракоптер, това означава, че Украйна е намерила начин да поразява цели дълбоко на руска територия, както и че Русия няма процедура да пази стратегическите си обекти.

Според британците отговорни за атаките с дронове вероятно са украински диверсионни групи, разположени в Русия. Подобни са и коментарите сред анализаторите в Украйна. Руски военни наблюдатели пък казват, че в момента Русия не може да произведе Ту-22.

Това е поредният удар с дронове по руски военни летища. През декември 2022 година бяха унищожени два стратегически бомбардировача Ту-95 след удари по базите "Енгелс" в Саратовска област и "Дягилево" в Рязанска област. Още тогава се появи информация, че ударите са извършени с дронове, изстреляни от територията на Украйна и насочени от десантчици в близост до летищата.

Нови удари с дрон в Москва

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщава за унищожени два дрона над града - в Можайски район и над Москва-сити. Единият дрон е причинил щети в новострояща се сграда в бизнесцентъра на руската столица.  Министерството на отбраната на Русия допълва и за още един дрон, унищожен със силата на противовъздушната отбрана над район Химок.

Заради атаката отново бяха затворени всички летища на територията на руската столица.

Министерството на отбраната съобщава и за навлизане на два дрона в нощта срещу 23 август над Севастопол. Под тревога са вдигнати два изтребителя, а дроновете, които вероятно са били на разузнавателна мисия са променили курса си.

Украинските ВВС съобщават за нови атаки с дронове към Одеса, Измаил и Херсонска област. Изстреляни са до 20 бойни дрона Shahed от района Приморск и Крим, като системите за ПВО са унищожили 11 от тях. Военните предупреждават за висока степен на опасност от въздушни удари срещу страната. На 24 август Украйна празнува своя Ден на независимостта и очакванията в страната са за масирани удари през следващите часове.

Украинските военни се укрепват в Роботино

Украинските военни са изтласкали руснаците в покрайнините на Роботино, става ясно от съобщения на руски военни кореспонденти. Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщава в Telegram, че 47-а бригада провежда евакуация на жителите на насленото място, а руската армия обстрелва района с артилерия.

Институтът за изучаване на войната (ISW) пише в своя обзор за 545-ия ден от началото на войната в Украйна, че геолокализирани кадри показват евакуацията, на която присъстват и украински журналисти. Това би трябвало да означава, че районът е до голяма степен сигурен, казват анализаторите.

Според техните данните има придвижване в североизток и на изток около Роботино и напредък към следващото населено място в региона - Новопрокопивка, което пък означава, че украинските военни се придвижват към втората линия на отбрана, за която се смята, че е по-слаба от първата. Военните анализатори обаче посочват, че все още нямат информация какви сили са предвидени за защитата на втората руска отбрана в региона.

ISW анализира критиките, отправяни към Украйна, че "раздвоява" усилията си, извършвайки операции и в източната част на фронта - Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка, където са съсредоточени атаките на руската армия. Според наблюдателите обаче по този начин Украйна не позволява изпращането на подкрепления към Запорожка област - в направленията Мелитопол и Бердянск, където са най-големите успехи на контраофанзивата.

Удържането на позициите около Бахмут например ангажира въздушнодесантни дивизии, които в противен случай могат да бъдат изпратени на юг. На този етап няма данни за изпращане на нови формирования в Запорожка област и по границата между Донецка и Запорожка област след изпращането на "кадировци" от "Ахмат" и 7-а десантна дивизия в началото на месеца.

Русия довършва подготовката на най-модерния си танк за фронта в Украйна

Най-модерният танк на Русия - Т-14 Армата, ще бъде доработен за нуждите на войната в Украйна, съобщават източници на ТАСС от военно-промишления комплекс на страната. Оттам отказват информация какви точно поправки ще бъдат направени, както и кога ще бъдат финализирани, но посочват, че танковете вече са били на изпитания на фронтовата линия и промените ще бъдат направени съобразно получените резултати.

Първият прототип на "Армата" беше показан официално през пролетта на 2015 година и малко по-късно се прочу с внезапното си спиране по време на генералната репетиция за парада по случай края на Втората световна война. Тогава конструкторите обявиха, че се очаква танкът да бъде на въоръжение през 2020 година.

Първите изпитания на Т-14 се проведоха през 2019 година.

Конструкторите обясняват, че уникалното на този танк е празният купол - екипажът се намира в бронирана капсула и управлява оръдието дистанционно. Танкът има система за защита срещу летящи към него ракети и снаряди, твърдят още те.

Генерал Суровикин е отстранен от длъжност

Един от ръководителите на военната операция на Русия в Украйна - ген. Сергей Суровикин, е отстранен от длъжността ръководител на Военновъздушните сили на Русия, съобщават руски опозиционни издания. След опита за метеж на ЧВК "Вагнер" той беше арестуван, без да бъдат съобщени основанията за това. Според коментарите тогава причината за ареста му е, че е бил наясно с плановете на лидера на наемниците Евгений Пригожин. Преди седмица стана ясно, че генералът е вече под домашен арест, а сега вече се съобщава, че е изпратен да почива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
penkiler1415
преди 8 месеца
По парадите се справи...добре. А и руснаците си имат влекачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
penkiler1415
преди 8 месеца
Армата ще се яви... отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
chaleger-u , leopard-и , bradley-та ... плющът рассийски (цензура) та пушилка се вдига ... поизлезнаха некои видеа . специално за феновете autoloadera на leoparda e резачка ... справят се добре украинците ... интересно , имат ли хора за втората отбранителна линия рашибозуците , щото нещо нищо няма по нея . ще сме свидетели ли пак , на разпадане на отбраната ?! защо копаят нова отбранителна линия пред Крим ?! отписали ли са тази край Роботине ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още