IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене отпадане на стикера за "Гражданска отговорност"

Фишове и актове на шофьори с повече от пет невръчени фиша или наказателни постановления ще могат да се връчват и на пътя

15:46 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

По предложение на народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Божидар Божанов парламентът прие на първо четене да отпадне стикерът за “Гражданска отговорност” и да се въведе ограничение за въвеждане на стикери с подзаконов акт. 

Сред предложенията на Божанов в законопроекта за изменение на Закона за движението по пътищата е също и спирането и връчването на актове и фишове на пътя на шофьори, които имат повече от пет невръчени електронни фиша или наказателни постановления. Тези шофьори ще фигурират в достъпни за обществото данни, разпределени най-малко по-области, пише БТА.

Депутатът от ПП-ДБ предлага още уреждане на правила за служебен електронен достъп до регистрите на МВР от заинтересовани страни (държавни органи, доставчици на обществени услуги, лица, осъществяващи публични функции).

"Между първо и второ четене ще предложа и автоматизирано издаване на електронни фишове при засичане на автомобили без технически преглед или "Гражданска отговорност” от всички налични камери”, допълва Божидар Божанов в публикация на страницата си във Facebook.

Като част от същия пакет законови промени се забранява на младите шофьори със стаж под една година зад волана да управляват мощни автомобили (над 90 kW) и да шофират нощем. Предложенията са на Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още