IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България

Той смята, че държавата няма да се оправи, докато Бойко Борисов не бъде изваден от политиката

14:17 | 09.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Васил Божков по време на видеоконференцията, която даде днес. Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Васил Божков по време на видеоконференцията, която даде днес. Снимка: БГНЕС/Антон Станков

В първата си медийна проява след завръщането си от Дубай Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България. Според него държавата няма да се оправи, докато Бойко Борисов не бъде изваден от политиката, предава БНР.

Пресконеференцията на Божков се осъществи чрез видеоконферетна връзка, тъй като той смята, че животът му е застрашен.

По разпореждане на прокуратурата Божков и семейството му са с държавна охрана, назначена след показанията, които той даде малко след завръщането си от Дубай срещу Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова.  

Как го застрашават те и как е доказал пред разследващите, че преди 2020 г. е плащал такса "спокойствие", за да няма проблеми с хазартния си бизнес, Васил Божков не разкри, като се позова на следствената тайна. Той не каза и какво е разказвал през американските власти, които му наложиха санкции по закона "Магнитски". По думите му, той няма право да разкрива тази информация.

По-обстоятелствен Божков беше за намерението си да промени политически България. 

Първо, той обяви, че антиправителствените протести през 2020 г., на които се искаше и оставката на Иван Гешев, започнали след негово интервю. Едва след това - по думите на Божков, Христо Иванов акостирал на "Росенец", а президентът Румен Радев вдигнал юмрук срещу мафията, която Божков пръв посочил и определил като хунта.

Васил Божков обещава да работи за това извън политиката да остане и Делян Пеевски, а ако можело и партиите, управлявали до 2020 г.

Домашният арест нямало да му попречи, уверен е той. 

"Тук има едно огромно мълчаливо мнозинство - 60%, които са промити от Борисов, че нищо не зависи от тях. Има едни 4%, които не подкрепят никого. Трябва да убедим тези хора, че трябва да се събудят", каза Божков.

Той беше баше категоричен, че се е върнал доброволно унас, за да работи за тази промяна, а не защото Иван Гешев е бил сменен, а  Алексей Петров  - убит. За Алексей Петров Божков каза, че го познава бегло. Той отрече да познава и известния като Пепи Европо бивш следовател Петър Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още