IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент одобри Илиана Иванова за еврокомисар от България

Българката заема поста еврокомисар по иновациите и образованието

14:55 | 12.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент одобри Илиана Иванова за български еврокомисар с 522 гласа “за”, 27 “против” и 51 "въздържали се" при тайно гласуване, предава БТА.

След днешното гласуване в Страсбург предстои Иванова да бъде назначена с подкрепата на Европейският съвет. Предвижда се тя да заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след като беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица. Илиана Иванова получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат.

"Предстои много работа и малко време до края на мандата на Европейската комисия", коментира Иванова пред медиите след гласуването.

Постът на български еврокомисар бе освободен по-рано тази година от Мария Габриел, която бе избрана за вицепремиер и министър на външните работи и за ротационен министър-председател.

Илиана Иванова бе евродепутат от 2009 до 2012 година. От 2013 г. до предлагането ѝ от българското правителство за еврокомисар тя бе представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург. 

За да встъпи окончателно в длъжност, Илиана Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още