IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес работи отново и Украйна е само едно от предизвикателствата

Републиканците очакват, че помощта за Киев ще продължи, но ще се нужни тежки преговори

21:45 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди ден най-накрая беше сложен край на продължилата 22 дни криза в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес). Републиканецът Майк Джонсън беше избран за председател от първия път, този път без станалата вече традиционна съпротива от страна на съпартийците му, пише The Wall Street Journal.

И въпреки че това е безспорен успех за Джонсън на фона на трудния избор, че дори и издигане на кандидати досега, пред него има много предизвикателсва. Едно от тях е Украйна. Според източници на WSJ по-късно днес (26 октомври) ще има среща между представители на демократите и републиканците, както и на Белия дом, на която ще бъде обсъден пакетът, предложен от президентът Джо Байдън преди няколко дни.

Байдън обвърза помощта за Украйна, Израел и в подкрепа на американските граници и поиска Конгресътда одобри помощта в размер на 106 млрд. долара. Според медийни публикации републиканците искат да разделят помощта, за да могат да подкрепят парите само за Израел.

В Камарата има огромно мнозинство в подкрепа на Израел - първият документ, приет под председателството на Джонсън, беше резолюция в подкрепа на страната след атаката на "Хамас", одобрена с 412 гласа "за" и само 10 "против". В същото време сред републиканците се чуват гласове против продължаваща подкрепа за Украйна. Самият Джонсън не подкрепи пакета от 300 млн. долара през септември.

Според републиканци Камарата няма да блокира помощта за Украйна, но ще има тежки преговори и президентът Джо Байдън ще трябва да бъде убедителен.

Украйна съвсем не е единственото предизвикателство за Майк Джонсън - на 17 ноември изтича временната сделка за бюджета, постигната в последния момент през октомври. Преди да бъде избран новият председател на Камарата в качеството му на зам.-председател представи пътна карта, включваща редица данъчни промени, които да павират пътя за намаляването на разходите. Но според анализатори е невъзможно всички те да бъдат приети в рамките на следващите няколко седмици предвид факта, че трябва да получат съгласието на контролирания от демократите Сенат.

Очакванията са, че републиканците ще се съгласят на компромис и да продължат временното финансиране на бюджета до средата на януари или дори до април, за да бъде избегнато гласуването на увеличаване на разходите около края на годината, посочва още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още