IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава репресиите си към обикновените руснаци в опит да заглуши войната в Украйна

Законодателството се променя непрекъснато и безобидни действия се наказват от властите, опасяват се правозащитници

15:07 | 12.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на пълномащабната война в Украйна повече от 20 хил. руски граждани са били задържани заради свои позиции, сочат данни на руски правозащитници и международни институции, работещи за защита на правата на човека, цитирани от The Wall Street Journal. Става дума не само за опозиционери, на които бяха наложени години затвори, сериозни глоби или бяха принудени да напуснат страната си.

Репресивната машина вече се обръща и към обикновените руснаци.

Изданието цитира няколко случая, сред които арест на жена, скъсала плакат за героизма на руските военни в "специалната военна операция", както и на мъж в Санкт Петербург, носещ плакат: "Да искаш мир не е престъпление! Аз съм срещу войната".

Тези случаи са документирани от правозащитната ОВД-Инфо, която следи действията на полицията в Русия и осигурява правна защита на арестувани протестиращи. Според тях, а тази тяхна позиция се споделя и от международни наблюдатели, руският президент Владимир Путин ще се опита да заглуши всякакви протести и коментари срещу войната в Украйна по време на предизборната кампания за президентските избори.

В Русия хората се арестуват, само защото казват, че искат мир, разказва 34-годишният Артьом Белски -мъжа, който е арестуван в Санкт Петербург с плаката срещу войната. Той обаче е глобен за дискредитация на руската армия. При следваща подобна проява може да попадне в затвора. Скъсалата плакатите на руските военни Ирина Бочарова също е с наложена административна глоба. Пред ОВД-Инфо тя споделя, че не е искала децата ѝ да гледат пропагандата.

Още през март 2022 година в Русия беше приет закон срещу дискредитацията на руската армия.Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков тогава обясни, че целта му е защитата на страната от информационната война. Местни правозащитни организации обявиха, че текстовете са "твърде общи" и напрактика могат да вкарат в затвора за широк кръг от действия.

Като това на 18-годишния Артьом Сахаров, организирал поетично четене край паметника на Александър Пушкин в Барнаул (Сибирския федерален окръг). В край на събитието по негови думи той е казал: "Мир по света", заради което е арестуван и глобен със 75 хил. рубли (814 долара) за публична проява без разрешение, отделно и още 20 хил. рубли заради импровизирана мемориална служба за загиналите в Украйна.

Сахаров е студент по политология и според него в момента има безпрецедентен натиск срещу опозиционни активисти и протестиращите срещу войната. "Глоби, ареси и заплахи за затвор - това определено е форма на сплашване и репресии", казва той.

В Кремъл не приемат обвиненията. Според говорителя на институцията властите в страната се борят с чуждестранни опити за подкопаване на стабилността на страната. Според правозащитници в Русия наказанията за толкова дребни прояви показват "параноята и уязвимостта на режима на Путин", допълва още WSJ.

"Той се страхува. Защо иначе унищожава свободата на словото, свободата на изразяване", уверен е Олег Орлов, един от лидерите на отличения с Нобелова награда за мир център за граждански права "Мемориал".

През 2021 година Москва забрани организацията, създадена още по времето на перестройката на Михаил Горбачов. През октомври московски съд глоби 70-годишния Орлов със 150 хил. рубли (повече от 1600 долара) заради дискредитация на руската армия. Прокуратурата беше поискала 3 години затвор за нарушението, което е рецидив за опозиционерът.

WSJ обръща внимание и на постоянно променящото се законодателство по отношение на военната операция в Украйна. През октомври например беше одобрен закон, който криминализира изказвания срещу Росгвардия, гвардейската служба, създадена от Владимир Путин, воюваща в момента в Украйна. Има промени и в законите срещу екстремизма. Има и изказвания, които настояват да глобяват дистанционно и противници на властта, живеещи в чужбина.

Опасенията на западните наблюдатели са, че репресиите в Русия ще се увеличават спираловидно. И не се вижда никаква необходимост на Кремъл да ги спира, допълва Николай Петров, консултант в британския тръст Chatham House.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
penman
преди 5 месеца
Хитлерова Германия е истински рай в сравнение с Путинова Русия! А джуджето Медведев е копие на природната грешка Гьобелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
stroll
преди 5 месеца
Много скоро ще има и изходни визи за да не се разбягат всички от руско-съветската ***:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още