IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пропагандната машина на Русия прекроява африканския наратив

Русия се възползва от спомените за финансовата и военна подкрепа, оказана от Съветския съюз на борбите за освобождение на Африка

15:39 | 26.02.23 г. 5
Снимка: EPA/Hadama Diakite
Снимка: EPA/Hadama Diakite

Адама Диабате, виден малийски медиен експерт с привързаност към Москва, казва, че руските военни „инструктори“, които стават все по-видими в западноафриканската държава, се ползват със „100 процента“ доверие от населението.

„До последния селянин в последното село, ако ги попитате кой работи в най-добрия интерес на африканците, те ще кажат Русия“, казва той, цитиран от FT. Те, които са новодошли в държавата, са направили повече за противодействие на джихадистите бунтовници за по-малко от година, отколкото бившият колониален владетел Франция за почти десетилетие, добавя той.

Гледната точка на Диабате е едностранчив разказ за събитията в страна, в която руски наемници, които работят за свързаната с Кремъл група „Вагнер“, са обвинени от правозащитни групи в безразборни убийства.

Анализатори казват, че със смесица от истини, полуистини и конспиративни теории проруските влиятелни личности като Диабате – някои платени, а други по убеждения, използват разочарованието на хората и симпатиите, за да оправдаят версията на Москва за събитията в страната.

Хибридни инструменти за водене на война, включително пропаганда, измама и други невоенни тактики, се използват, за да разстроят западните интереси на континента и да поставят държави под влиянието на Москва.

„На практика се обхващат цели общности чрез влиянието на различни говорители“, коментира Жан льо Ру, научен сътрудник за Субсахарска Африка в Лабораторията за цифрови съдебни изследвания (DFRLab), звено на Атлантическия съвет, което разкрива дезинформация. „С разкази се прониква сред широката публика и се залагат идеи. Това е много по-органично, това са реални хора“, допълва той.

Отвъд Мали, където наемниците пристигнаха миналата година по покана на правителството, светогледът на Русия получава благосклонно отношение в голяма част от континента въпреки нахлуването в Украйна – нарушение на международното право, което 26 африкански държави отказаха да осъдят в ООН.

Русия се възползва от спомените за финансовата и военна подкрепа, оказана от Съветския съюз на борбите за освобождение на Африка, което прави Москва все още добре дошла в голяма част от континента.

„Съветският съюз беше създаден, за да свали царизма и стария феодален ред. Това е, което [руският президент Владимир] Путин представлява за много хора“, коментира Тревър Мануел, бивш финансов министър на Южна Африка, който се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

„Кремъл гледа на Африка като на все по-важен театър за проекция на власт“, допълва Самуел Рамани, автор на книга, която предстои да излезе, за намесата на Русия в Африка. „Те работят със съществуващите автократи и създават авторитарен модел на стабилност, който приравняват на антинеоколониализъм“, допълва той.

Централноафриканската република например е една страна, в която Москва упражнява контрол върху наратива. Русия се намеси преди пет години, когато правителството на Банги се обърна към Москва, за да помогне на властите да победят бунтовниците, които обсаждаха столицата.

„В момента е по-лошо от обикновена пропаганда – те оформят вътрешната политика на Централна Африка“, казва западен дипломат в страната, пожелал анонимност. „Пропагандата е дирижирана [от Москва] и е много добре направена“, допълва дипломатът.

Междувременно в Мали Русия успешно замъгли дебата за въздействието на нейната намеса в страната. Проучване на Human Rights Watch установява, че седмици след пристигането си наемници, действащи заедно с малийските войски, са екзекутирали около 300 мъже в град Моура, включително заподозрени джихадисти и техни симпатизанти.

Камерън Хъдсън, бивш служител на ЦРУ, който сега работи в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че във франкофонска Африка проруските настроения са обратната страна на силните антифренски настроения. Хъдсън посочва, че в Мали французите са се държали грубо с малийските си партньори, не са споделяли разузнавателна информация и са влошили племенните, регионалните и културните разделения. Двугодишната военна намеса на Париж приключи с напускането на Франция миналата година.

Ако някои проруски наративи се появяват органично, казват анализатори, други са манипулирани или разширени от руски групи, някои от тях свързани с шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин, съюзник на Путин.

Meta, компанията майка на Facebook, има екип, посветен на разкриването на „операции за координирано влияние“, които използват фалшиви акаунти, за да изградят илюзията за широко разпространени вярвания.

Откакто Meta е започнала да търси подобни операции през 2017 г., компанията казва, че е открила около 150 мрежи по света, от които 30 са насочени към Африка. Високият дял подчертава това, което според анализаторите и дипломатите е мнението на Москва за континента: с 54 гласа в ООН, огромни запаси от стратегически метали и най-бързо растящото население в света регионът е централен в битката на Русия за контрол на глобалния наратив.

Според ръководители на Meta усилията за прокарване на определена линия са свързани с Пригожин, въпреки опитите да се прикрие истинският им произход. В този наратив вместо да е агресивна имперска сила, Русия е шампионът, който се бори срещу хегемонията на САЩ. Путин прокара тази линия в речта си през септември, за да отбележи анексирането на четири области в Украйна. Тогава той определи западните страни като „расисти“, които третират по-бедните страни в Африка и другаде като „васали“.

Една от операциите за влияние, разкрита от Meta, е насочена към Судан. В доклад от 2021 г. компанията казва, че е премахнала мрежа, управлявана от судански граждани от името на лица, свързани с руската агенция за интернет разследвания - базирана в Санкт Петербург ферма за тролове, финансирана от Пригожин, според американските власти.

Мрежата за чужда намеса включва 83 акаунта във Facebook и 49 в Instagram с общ брой от почти 500 хил. последователи. Те са разпространявали проруски и антизападни послания във време на голяма нестабилност след свалянето на диктатурата на Омар ал Башир. Съдържанието възхвалява Русия, представя някои лидери като пионки на САЩ и настоява за предимствата на предложената нова руска военна база в Порт Судан.

Акаунтите умножават и руската щедрост. Помощта, предоставена от Москва, е малка като сума в сравнение с помощи, предоставяни от западни държави, но онлайн съдържанието включва изображения на помощи, украсени с руското знаме и текст на арабски, който гласи „От Русия с любов“ и „С любезното съдействие на Евгений Пригожин“. Историите са събрани от суданската информационна агенция Suna и разпространени из цялата страна.

Теса Найт, която разследва мрежи за дезинформация в DFRLab, казва, че руските групи предпочитат да работят с местно съдържание, защото е по-трудно да се генерират убедителни материали на чужд език. Някои проруски материали в Судан са се появили на пълен с грешки арабски, който изглежда сякаш е пуснат през Google Translate, допълва тя.

Мрежите за дезинформация са обвинявани  и за разпространение на собствено антизападно съдържание. Миналата година Франция идентифицира опит за организиране на фалшиво клане в Мали. Разпространени са кадри на войници, идентифицирани като принадлежащи към „Вагнер“, които погребват трупове в пясъка пред военна база, напусната преди това от френските войски. Франция коментира, че ще се търси отговорност от нейни войници, въпреки че базата е освободена доста преди предполагаемият момент на заснемане на кадрите.

Влиянието на Русия в Централноафриканската република води дотам, че всеки в Банки, който се противопоставя на Москва, бързо е затварян, според Ролан Маршал, френски експерт по региона в Sciences Po. Критици на проруските позиции са отвличани, а президентът Фостен-Арчандж Туадера на практика е държан като затворник от пазачите от „Вагнер“, изпратени уж да го защитават.

Блез Дидасиен Косимачи, промосковски коментатор в страната, отрича твърденията на западното разузнаване, че е финансиран от Русия. „Хората говорят за руснаците, че убиват хора и не зачитат човешките права – това са глупости“, казва той. Членовете на неговата политическа група Plateforme de la Galaxie Nationale Béafrika, която наброява 45 хил. души, понякога носят тениски с надпис „Je suis Wagner“ („Аз съм Вагнер“, б. ред.).

Москва също така финансира радио Lengo Songo в Централноафриканската република, според един от редакторите на станцията. Интернет проникването е слабо в страната и радиото е доста влиятелно. „Руската федерация е тази, която плаща. Голяма част от финансирането ни идва от посолството. Имат делегат, който идва и проверява съдържанието“, казва редакторът, пожелал анонимност.

Опитите на Русия да разпространи своята версия за събитията в Мали са ефективни. Камиса Камара, министър в малийското правителство, което беше свалено след преврат през 2020 г., казва, че пропагандата подхранва изкривена представа, че Франция е разочаровала Мали и че Русия е дошла да я спаси. „Ако Франция не се беше намесила, за да спаси Мали от терористичната заплаха, половината страна щеше да падне в ръцете на джихадистите. Това е просто факт“, коментира Камара.

За Диабате обаче френската намеса е провал. "Единствената страна, която наистина се бори срещу терористите в света днес, е Русия", казва той. „Искам западните страни да спрат да ни тормозят за Вагнер. Те трябва да започнат да уважават африканците“, казва още Диабате.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=X39pdvGS2Zk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
onezero007
преди 1 година
Африканците не чак толкова отдавна ония от "свободния демократичен свят" са ги продавали и купували като роби, геноцида и екслоатацията на местна почва отделно. На пазят много добри спомени, че да съчувстват на последните. Навремето гледах един швейцарец от ООН - обясняваше ситуацията във Венецуела , каза - "не очаквайте мъдуро да падне, може да е корумпиран, магазините да са празни, да има хиперинфлация, но тук населението масово мрази американците и в червата" и не иска да се върнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Радио "Свободна Европа" заглушават ли го там? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 година
Значи само Русия има фабрики за ***. Сашово грам нямат, а дори да имаха, те техните са за да цари Демокрация и справедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
Импeраторът
преди 1 година
Армията аналогова, войниците - интернет ***; носят кръст, молят се в джамии; бият се с нацисти, на телата ни нарисувани свастики; освобождават като убиват, изнасилват и крадат; водачът им прилича в лицето на Ам Гъл; що е то? Путин и ордата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още