IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще реши ли Африка газовата диверсификация на Европа с цената на правата на човека?

Срещата на върха за климата COP27 в Египет и подновеният интерес към фосилните залежи могат да променят позициите на развитите държави, твърди Едуард Маринов

22:48 | 24.10.22 г. 4

Според него проектите там ще трябва да се справят не само с корупцията и лошото управление, но и със значителни проблеми със сигурността.

"Без значение каква е формата им на управление, държавите от Африка са наясно, че техните външни партньори трябва да имат сигурност и трайно доверие, затова полагат много усилия в тази насока. Друг е въпросът дали европейските държави ще са готови и склонни да преговарят с авторитарни режими, които не спазват правата на човека. Това е една от основните причини за нарастващото място на Китай на континента – Европа винаги е поставяла извънтърговски условия, а Китай не го прави“, анализира ситуацията на енергийния пазар експертът.

По думите му въпросът е какви отстъпки е готов да предложи развитият свят и доколко е готов да позволи на африканските държави да се погрижат и за собственото си развитие, а не "само да помпат газ и да го насочват към Европа".

Маринов смята, че евентуални компромиси с правата на човека, за да се осигурят доставки на газ, ще са преломна точка за Европа. „ЕС по принцип се опитва да преговаря с Африка като едно цяло, но различните държави едва ли ще престанат да използват големите си компании, за да получат предимство пред всички останали“, коментира той.

Едуард Маринов потвърди, че зелените политики претърпяват коренна промяна в момента и дори водещи държави в защитата на климата се връщат обратно към фосилните горива. „Срещата на върха за климата COP27, която тази година ще се проведе в Египет, и подновеният интерес към фосилните залежи на Африка могат да доведат до смекчаване на позициите на развитите държави за финансирането на техния добив", каза още експертът. "Миналата година много гордо обявихме, че ще спрем финансирането от международни институции на подобни проекти в края на 2024 г. В настоящата ситуация не мисля, че това е възможно.“

Каква е политиката на европейски и американски компании в Сенегал и Мозамбик? Ще се реализират ли проекти като "Транссахарския газопровоод" от Нигерия до Алжир? Какво пречи на Египет и Нигерия да изнасят газ за Европа? Защо все още липсва инфраструктура в африканските държави?  Как се развиват отношенията на България със страните от Африка може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Добре е, че се разглеждат всички възможни алтернативи, а и зелените политики претърпяват коренна промяна в момента. В реда на мисли, защо не се загледаме и в това с което, разполагаме? В България има залежи на природен газ, които могат да покрият нуждите за потребление за десетилетия напред, ние ходим върху природен газ. Вероятно в Европа има още много места, в които инвеститорите да се вгледат и да открият същото. В България трябва да насърчим местния добив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Правата на човека в Африка? В Европа е опасно да говориш това, което мислиш, но за права на човека никой не се сеща, кой знае защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Джедетата ще станат Autobahnen
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=6zC7PDq6Hjs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още