IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите не успяха да гласуват втория вот на недоверие към кабинета "Денков"

ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала преди гласуването

16:14 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков" претърпя провал. Депутатите не успяха да гласуват, тъй като в залата се регистрираха само 63 народни представители. 

Вотът на недоверие беше внесен от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Той е заради „неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната".

ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в първото гласуване на вота на недоверие. В подкрепа гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против", с което на практика при първото гласуване вотът беше отхвърлен. Георги Свиленски от "БСП за България" поиска прегласуване на предложението и почивка, в която народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС да се върнат в залата. 

След възобновяване на заседанието парламентът не премина към прегласуване на вота на недоверие, защото при проверка на кворума се регистрираха 64 депутати.

След като и опитът за прегласуване претърпя провал, заседанието на Народното събрание беше прекратено.

"С това, което направиха, ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели - спасиха кабинета и показаха, че извиват ръцете на партньорите си от "Продължаваме промяната-Демократична България" по конкретния казус - "или ни давате "Лукойл", или си отивате". Това коментира пред медиите в парламента председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова след проваленото заседание.

"Това, което днес се случи, е потвърждение на думите ни за тази "сглобка" - че се събраха само заради интереси, порции на властта, и виждате, че с това се занимават вече 5 месеца", посочи Нинова, цитирана от БТА.

Според правилника на Народното събрание проектът на решение за гласуване на вот на недоверие на правителството се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Депутатите трябваше да гласуват вота на недоверие в 13.55 ч. - точно 24 часа след края на дебатите по него. Народните представители обаче решиха да отложат гласуването до приемане на решение за дерогацията, след което се стигна до патовата ситуация заради липсата на кворум.

Очаква се вотът на недоверие да бъде прегласуван утре.

Разискванията по внесения вот на недоверие към правителството се проведоха вчера и продължиха близо четири часа. От ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха предварително, че няма да подкрепят исканата оставка на кабинета.

„Всички други действия, включително този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност“, заяви вчера министър-председателят Николай Денков в края на дебатите по втория вот на недоверие към правителството.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев определи дебата по вота на недоверие като „едно излишно упражнение". 

Кабинетът „Денков - Габриел” оцеля след първия вот на недоверие, който беше гласуван преди месец. Мотивите бяха свързани с провал на правителството в сектор „Енергетика”. Кабинетът беше подкрепен от 143 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още