IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Този опит за вот на недоверие отслабва националната ни сигурност

Гласуването по втория вот на недоверие към кабинета „Денков“ ще бъде утре

16:31 | 15.11.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всички други действия, включително този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност. Това каза министър-председателят Николай Денков в края на днешните дебати по втория вот на недоверие към правителството.

Вотът на недоверие беше внесен на от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Той е заради „неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната". От ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че няма да подкрепят исканата оставка на кабинета.

Разискванията по внесения вот на недоверие към правителството продължиха близо четири часа. 

„Чухме отново много неистини и много дезинформация", коментира премиерът Денков разискванията по вота на недоверие. „Голяма част от изказванията бяха направени само за да се снимат клипчета и после да се качват в социалните мрежи", посочи той. По думите му истината е съвсем различна. По отношение на армията в момента се правят много сериозни усилия, защото всички виждаме, че има рискове и те трябва да бъдат адресирани по съответния начин", добави премиерът.

Непартийно, програмно правителство, със срок на съществуване, предложи лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова, като алтернатива на настоящата ситуация, припомняйки, че такава идея е имало в началото на 49-ото Народно събрание. „Все още има шанс да извадим България от дупката, в която я въведохте -  това минава през оставката на кабинета „Денков“ и нови, бързи, смели държавнически решения", каза тя в хода на дебата.

Според Нинова истинският вот на недоверие е бил на местните избори. „Там хората ви дадоха своя вот – „сглобката“ загуби около половин милион гласове, каза тя. Въпреки това ще натиснете копчетата и ще спасите правителството, отбеляза лидерът на социалистите. Въпросът е защо – за пари и заради зависимости – вътре, помежду си, и от чужди интереси", отговори Нинова. Цената на тези зависимости плащат хората, превърнахте цял един народ в заложник на вашата лакомия и зависимости, обърна се председателят на левицата към управляващите.

„Вече пет месеца ни управлява „сглобка-разглобка, коалиция-некоалиция“, бих нарекла това, което се случва, „нещо като нищо“, ззаяви Нинова. „Нещо като квази-правителство, полумнозинство и нищо добро не се случи през този период за България", констатира тя. 

„Мнозинството – „Продължаваме промяната-Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС, излъчиха правителство и му поставиха приоритети и задачи, и всеки от тези приоритети има отношение към националната сигурност - Шенген, План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съдебна реформа и конституционна реформа", припомни лидерът на социалистите.

„Това „нещо като нищо“ бе създадено, за да реши тези въпроси“, отбеляза тя. „Половин година по-късно - в Шенген няма да влезем скоро, ПВУ не беше преработен, еврозоната няма да ни се случи в плана, който си постави правителството, конституционната реформа - предстои между първо и второ четене всички текстове да бъдат ревизирани, съдебната реформа беше сведена до смяната на главния прокурор", анализира свършеното от кабинета Нинова.

По думите ѝ, вместо резултати, имаме несигурност, непредвидимост, корупционни скандали. „Избихте се за парчетата в енергетиката, как да я разпарчетосате и да си я разпределите за вас. Извадихте си очите за списъците от фирми по ПВУ, които трябва да приберат парите, разпокъсахте се един друг в момента за бюджета, водите пунически войни кой да овладее съдебната система и службите“, каза още Корнелия Нинова от трибуната.

„Тези евроатлантици ще се окажат „еврогробокопачи“ на европейското членство на България, предупреди председателят на БСП. Истинската разделителна линия е между тези, които защитаваме българския национален интерес и тези, които служат на чужди интереси", коментира Корнелия Нинова. 

„Българската отбранителна стратегия е да модернизираме българската армия с технология от 21 век", каза Кирил Петков, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в хода на разискванията по внесения от опозицията вот на недоверие към правителството на Николай Денков за сектор „Отбрана“. 

„Вярвам, че българската армия заслужава най-добрите технологии за отбрана. Вярвам, че и въздушната и сухопътна отбрана трябва да се модернизира едновременно, трябва да има оперативна съвместимост с нашите съюзници от НАТО", заяви Петков. 

„Ето защо аз се радвам, че придобиваме едновременно и F-16 Block 70 и сухопътните „Страйкър"-и, защото така Българската армия може да има отбранителна способност, която наистина да е модерна", посочи Петков. По думите му само така може да имаме истинска сигурност за гражданите и да сме добри партньори в НАТО. „Аз подкрепям стратегията на министър Тагарев, вярвам, че популисткото говорене, тънките сметки, са в ущърб не само на Българската армия, но и на сигурността на българските граждани", добави той. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев определи дебата по вота на недоверие като „едно излишно упражнение". „Нямаше чуваемост на доводите, които излагахме, общо взето загубено време за мене. Очаквам да не бъде гласуван този вот на недоверие, тоест да продължим", коментира Тагарев.

Гласуването по втория вот на недоверие към кабинета „Денков“ ще бъде утре в 13:55 ч. Това обяви председателстващият заседанието зам.-председател на Народното събрание Росица Кирова. Според правилника за работа на парламента гласуването по вот на недоверие е не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите.

Кабинетът „Денков - Габриел” оцеля след първия вот на недоверие, който беше гласуван преди месец. Мотивите бяха свързани с провал на правителството в сектор „Енергетика”. Кабинетът беше подкрепен от 143 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

(По БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 5 месеца
Сламеният акадЕмик министЕр преседател. По-голям резил досега не сме виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още