IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът разпореди да се отворят чувалите с разписки от машинното гласуване в София

По делото, заведено от Ваня Григорова, ще бъде направена и експертиза на изборните протоколи

15:48 | 17.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Апелативният съд в столицата разпореди проверка на чувалите с разписки от машинното гласуване и експертиза на протоколите от изборите за кмет в София, съобщава БТА. Делото срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София беше заведено след жалба от Ваня Григорова, която остана втора на балотажа на местния вот

От чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има. 

Назначена е и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по делото. Съдът реши повторно ръчно броене да има само ако бъдат установени нарушения. Ще бъдат разпитани свидетели, които ще разкажат за трудностите с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени над 1600 протокола от секциите в София.

Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките. Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. Данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение. Според жалбата на Ваня Григорова има нарушения в голяма част от протоколите. Освен това има съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

След заседанието, от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии. Едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции.

За да се случи изваждането на тези протоколи, районните администрации ще трябва да отворят изборните помещения, в които се съхраняват документите от изборите. 

„Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен, или не, и дали аз съм ощетена, или не“, каза Ваня Григорова след края на съдебното заседание. 

Попитана кого ще подкрепи за председател на Столичния общински съвет (СОС), тя заяви, че няма да гласува за Борис Бонев, нито за друг представител на „Продължаваме промяната - Демократична България" („Спаси София“).

Припомняме, че по време на първия тур от местните избори беше отменено машинното гласуване, а вотът беше само на хартия. При втория тур имаше редица проблеми с машините във всички населени места

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още