IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия сигнализира, че е готова да подкрепи Вестагер за президент на ЕИБ

Това обаче ще стане, ако кандидатът на страната, Даниеле Франко, отпадне от надпреварата за поста

20:00 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Маргрете Вестагер. Снимка: Bloomberg L.P.
Маргрете Вестагер. Снимка: Bloomberg L.P.

Италия е готова да подкрепи датчанката Маргрете Вестагер за президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), ако нейният кандидат Даниеле Франко остане извън надпреварата за поста, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Вестагер се оттегли през септември като еврокомисар по въпросите за дигитализацията, за да се пребори за позицията в ЕИБ, докато испанският министър на икономиката Надя Калвиньо се смята за фаворит. Германският канцлер Олаф Шолц вече обяви публично подкрепата си за Калвиньо по-рано този месец.

Това означава, че изходът от надпреварата до голяма степен ще зависи от решението на Франция кого да подкрепи.

Наред с Калвиньо, Вестагер и Франко, двама висши служители на ЕИБ - Тереза ​​Червинска от Полша и Томас Острос от Швеция - също участват в надпреварата. Франко е бивш министър на финансите на Италия.

Очаква се решение по темата да бъде взето до края на годината, тъй като позицията ще бъде освободена през януари. Финансовите министри на ЕС може да вземат решение още следващата седмица.

Белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем заяви миналия месец, че възгледите на най-големите държави членки на ЕС ще бъдат ключови при определянето кой ще получи поста.

За да стане ръководител на ЕИБ - най-големият мултинационален кредитор в света - кандидатът трябва да получи подкрепата на 18 държави членки, представляващи най-малко 68% от акционерния капитал. В момента ЕИБ се ръководи от Вернер Хойер, член на германската Свободна демократическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още