IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Има вероятност България да стане част от т. нар. въздушен Шенген

Притеснява ме, че парламент с критично ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията, каза държавният глава

13:34 | 10.12.23 г.
Президентът Румен Радев (вляво) и сръбският му колега Александър Вучич (вдясно). Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев (вляво) и сръбският му колега Александър Вучич (вдясно). Снимка: БГНЕС

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем с някакъв етикет „ето, България вече е в Шенген“. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава е на посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, където участва в церемония по въвеждането в експлоатация на газовия интерконектор България – Сърбия, пише БТА.

По думите на президента Радев за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници. Радев каза, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България.

Австрийските медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. 

Държавният глава коментира и приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък, като изрази притеснение, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. 

Според Радев има критично важни въпроси, върху които парламентът трябва да се съсредоточи. И не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие на необходимостта от съществуване на тази коалиция, заяви държавният глава. 

В такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция, каза Радев относно призивите от някои народни представители. Рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие, няма как там да внеса свое предложение, добави той.

Попитан за ветото за военната помощ за Украйна, президентът Радев заяви, че народните представители трябва да осъзнаят, че тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качество на живот, а не към други държави. Това трябва да бъде тяхно разбиране за тяхната първостепенна задача в този парламент, добави Радев.

Относно земеделските земи той заяви, че казаното от него е изиграло своята роля. Имаме уверенията, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека видим сами, добави той.

„Недоразумения като арестуването на книги няма да способстват за европейския път на Сърбия“, заяви още в отговор на въпрос Радев който днес проведе разговор със сръбския си колега Александър Вучич, акцент на който беше и българското национално малцинство в Сърбия. Българският държавен глава изтъкна, че за него този въпрос е от ключово значение и припомни съвместните посещения с президента Вучич в Димитровград с цел да бъдат идентифицирани и решени проблемите на българите там.

Румен Радев посочи, че е получил уверение от сръбския президент, че въпроси като този със задържаните на границата български книги, ще бъдат решени. „Трябва да работим заедно и само това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия“, заяви президентът като подчерта значението на това представителите на българското национално малцинство в Сърбия да имат препитание в своя роден край, да имат свободата да се заявяват като българи, да съхраняват своята национална идентичност, духовност, език, култура и България е готова да работи със Сърбия за намирането на ефективни решения в тази насока, съобщава пресцентърът на Президентството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още