IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще удължи търговското примирие със САЩ до изборите за президент

Брюксел няма да налага отново митата върху американско уиски и мотоциклети през следващата година

08:58 | 15.12.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Scott Olson/Getty Images)
Снимка: Scott Olson/Getty Images)

Европейският съюз (ЕС) ще удължи примирието си със САЩ по отношение на митата върху стоманата, наложено от предишния американски президент Доналд Тръмп, до изборите за държавен глава следващата година.

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис казва за Financial Times, че подкрепя отлагането на повторното налагане на ответни мита върху американски стоки, например уиски и мотори Harley-Davidson. Вашингтон също се е съгласил да отмени митото върху стоманата и алуминия, а двете страни ще продължат да работят върху разрешаването на дългогодишния спор, казва той.

„Фокусираме се върху... удължаване на текущата отмяна на митата от американска страна и нашите реципрочни мита“, казва той.

ЕС спря митата през октомври 2021 г. като част от сделка с администрацията на Байдън. Те обаче трябваше да влязат отново в сила автоматично на 1 януари, освен ако Брюксел не вземе изрично решение да ги отложи. Домбровскис очаква европейските правителства да одобрят предложението, което Европейската комисия ще им изпрати следващата седмица.

„Безопасно е да предполагам, че ще вземем това решение преди края на годината“, добавя той.

Еврокомисарят отказва да каже за колко време митата ще бъдат отменени, но според запознати източници срокът ще е 15 месеца.

Съществуващата система обаче „не е идеална“, казва той и допълни: „Не искаме да удължаваме твърде дълго, тъй като този дисбаланс е в наш ущърб“.

Съгласно споразумението от 2021 г. Вашингтон вдигна митата от времето на Тръмп върху стоманата и алуминия, но вместо това въведе безмитни квоти. Европейските износители плащат около 350 млн. евро годишно за метала, надвишаващ квотата.

Представители на ЕС казват, че според това, което знаят, президентът Джо Байдън не е склонен да премахне окончателно митата преди изборите, докато се бори за гласове в щати, произвеждащи стомана, като Охайо и Пенсилвания.

Брюксел и Вашингтон продължават преговорите за създаване на международен клуб на „зелена стомана“, който да налага мита на въглеродно-интензивните производители в други страни, като освобождава своите собствени от такива.

Този план обаче се оказва труден за съгласуване, тъй като ЕС вече таксува компаниите за емисии им парникови газове, а САЩ не го правят. Брюксел въвежда въглероден данък върху вноса през 2026 г., който ще удари САЩ и други.

Домбровскис признава, че „няма ясен път“ за това САЩ да въведат търговия с емисии. „Не можем да очакваме раздвижване преди изборите“, коментира той.

Комисията обаче обмисля да продължи да оказва натиск върху САЩ, като възобнови делото в Световната търговска организация (СТО) срещу митата върху стомана.

„Нашата цел е да премахнем завинаги американските мита... върху износа на стомана и алуминий от ЕС“, каза говорител на комисията. Митата са „несъвместими“ с ангажиментите на САЩ в СТО и „ние обмисляме... да възобновим нашето дело в СТО“, добави той.

В отделно дело, заведено от Китай пред СТО през декември, митата бяха посочени за незаконни. Вашингтон нарече присъдата „погрешна“ и я обжалва. Делото обаче е не продължава напред, тъй като САЩ блокираха функционирането на апелативен орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
Има едно нещо, в което ЕС и САЩ напълно се препокриват - и двете, в качеството си на политически субекти, работят изцяло за благото на американската икономика. Останаха ли още у някого съмнения, че с последната си ЕК, ЕС успешно еволюира до колония на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още