IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Илон Мъск се озова на политическия фестивал на Джорджа Мелони в Рим

В обръщение към тълпата, събрала се в замъка Сан Анжело, Мъск заяви, че е важно да имаме деца и да създаваме ново поколение

17:45 | 16.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Илон Мъск с един от синовете си на фестивала. Снимка: EPA/ANGELO CARCONI
Илон Мъск с един от синовете си на фестивала. Снимка: EPA/ANGELO CARCONI

Когато Джорджа Мелони организира за първи път ежегодния си политически фестивал, най-високопоставените ѝ гости бяха колеги от малката ѝ крайнодясна партия. В събота звездният гост бе не кой да е друг, а Илон Мъск, най-богатият човек в света, пише Bloomberg.

Намаляващото население представлява значителен риск за италианската работна сила, който не може да бъде решен само с имиграция, каза Мъск в центъра на Рим, като добави, че страни, включително Италия, трябва да запазят културната си идентичност. Страховете за климатичните промени са „до известна степен раздути“ в краткосрочен план, коментира още той.

Главният изпълнителен директор на Tesla и собственик на социалната мрежа X държеше един от малките си синове в ръце, докато излизаше на сцената на фестивала „Атрею“.

В обръщение към тълпата, събрала се в замъка Сан Анжело, Мъск заяви, че „е важно да имаме деца и да създаваме ново поколение. Колкото и просто да звучи, ако хората нямат деца, няма да има ново поколение“.

Мъск говори на празничното, наподобяващо коледен базар събитие, на което присъстваха посетители от всички възрасти, които също така се наслаждаваха и на традиционни италиански специалитети.

Джорджа Мелони по време на фестивала. Снимка: Bloomberg LP Джорджа Мелони по време на фестивала. Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че наскоро Мъск се срещна с някои световни лидери, появата му в събота е рядкост за милиардера на политическо събитие, организирано от една-единствена партия – в този случай „Италиански братя“.

„Имиграцията не е достатъчна, за да се пребори свиването на населението“, каза той. „Има стойност в културата, не искаме Италия като култура да изчезне, искаме да поддържаме разумна културна идентичност на тези страни или те няма вече да са тези страни“, добави още милиардерът. Раждаемостта в Италия достигна историческо дъно през миналата година.

Събитието, организирано от Мелони, се провежда още от 1998 г. и е наречено на един от героите на книгата „Приказка без край“, което отразява и интереса на самата Мелони към фантастичната литература.

Мъск излезе на сцената след албанския премиер Еди Рама и преди британския лидер Риши Сунак, олицетворение на растящата важност на събитието.

Високопоставените гости са успех за Мелони, която току-що се завърна от Брюксел, където в компанията на бутилка вино е разговаряла с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за отблокирането на унгарското вето за процеса по членство на Украйна в ЕС, съобщават запознати източници пред Bloomberg.

Предишни издания на фестивала имаха за гости унгарския премиер Виктор Орбан, както и бившия съветник на Доналд Тръмп Стийв Банън, както и бившия италиански премиер Енрико Лета. След изказването на Мъск имаше и разговор за гражданските права с ЛГБТИ активистката Паола Конча.

Посещението на Мъск показва и неговия интерес към Италия и сърдечните му отношения с Мелони, с която разговаряха на четири очи повече от час през юни. И двамата споделят притеснения за демографията на страната и риска от изкуствения интелект.

Според родения в Южна Африка милиардер Европа бързо губи културната си идентичност, а технократите от Европейския съюз имат отрицателен ефект, смятат запознати хора.

Но връзката на Мъск с Италия има и други аспекти. По-рано тази година медии съобщиха, че собственикът на Х иска да проведе дуел с конкурента си от Meta Platform Марк Зукърбърг именно в Колизеума в Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още