IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия изненадващо се разшири през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,1%

13:10 | 01.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Италия все пак отбеляза известен растеж през третото тримесечие вместо стагнацията, каквато първоначално изчисли националния статистически институт на страната, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември, като потребителските разходи и износът подкрепят разширяването.

Резултатът частично ще компенсира изненадваща ревизия, обявена в четвъртък във Франция, чиято икономика неочаквано се сви през същия период. Това може да помогне да се избегне низходяща оценка на БВП на еврозоната, когато бъдат публикувани новите данни следващата седмица. Преди това се смяташе, че икономиката на региона се е свила с 0,1%.

Новините за растежа на италианската икономика ще дадат още един тласък на премиера Джорджа Мелони, след като Moody's Investors Service се отказа да понижи рейтинга на страната, а Европейската комисия (ЕК) се въздържа от открити критики към по-свободната фискална позиция на правителството.

Според централната банка на страната рисковете за финансовата стабилност остават значителни, но са намалели благодарение на по-здравата банкова система. Ведомството добавя, че кабинетът на Мелони трябва да се съсредоточи върху фискалната предпазливост и реформите, насочени към насърчаване на растежа.

Икономиката на Италия се разширява през третото тримесечие. Източник: Istat/Bloomberg Икономиката на Италия се разширява през третото тримесечие. Източник: Istat/Bloomberg

Според последните прогнози на централната банка правителството се бори с икономика, която се очаква да нарасне само с 0,7% през тази година, а дългът достига 140% от брутния вътрешен продукт (БВП). И въпреки това премиерът трябва да финансира обещанията към избирателите, включително намаляването на данъците и помощта за домакинствата с по-ниски доходи, като същевременно продължава да намалява дефицита на страната в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС).

В края на ноември Мелони одобри план на стойност 27,4 млрд. евро за насърчаване на екологичните инвестиции и облекчаване на разходите за енергия за индустриалния сектор. „Искаме да подкрепим домакинствата и бизнеса, за да ги направим главните герои на един балансиран и реалистичен преход“, заяви министърът на екологичния преход Джилберто Пичето Фратин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
браво , добро постижение ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още