IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Пригожин - жертва в битката за Кремъл?

Зад убийството на собственика на ЧВК "Вагнер" стои дясната ръка на Путин, сочи разследване на WSJ

13:19 | 22.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През август собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин чака да мине проверката за сигурността и да се качи на борда на частния си самолет, за да отиде до Санкт Петербург, разказва The Wall Street Journal. Никой не забелязва малкият пакет, сложен под крилото на самолета, който по-късно се взривява и в самолетната катастрофа загиват десетима души, включително Пригожин и други ръководни кадри в компанията.

Версиите са няколко - от неизправност със самолета до неразумна игра с граната под влияние на алкохол (разпространена от самия президент Владимир Путин - б.р.). Но нито една от тях не е истина, пише WSJ, позовавайки се на свои източници в американското разузнаване и в Русия.

Според тях убийството на Пригожин е планирано два месеца - тогава той започна метеж, който спря на 200 километра от Москва. Според медийни публикации причината за това е намесата на президента на Беларус Александър Лукашенко, който даде и убежище на "Вагнер" на своя територия.

Малко след това Пригожин се върна обратно в Русия. През цялото време той критикуваше главнокомандващия на руските сили Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Но източници на WSJ са категорични, че в убийството на сочения за един от близките в обкръжението на Владимир Путин е замесен бившият ръководител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев. В момента той е секретар на Съвета за сигурност на Русия и според много анализатори е най-вероятният наследник на Путин.

Или ако не той, защото вече е на възраст (72 години), то неговия син Дмитрий, който в момента е министър на земеделието.

Досега името на Патрушев не е замесвано в случая, а Кремъл на няколко пъти отрече да е част от подобен заговор. Но според WSJ той отдавна е предупреждавал руския президент за властта, която придобива Пригожин - собственик на добре обучена армия, извършващ операции в Африка и контролиращ търговия със злато и диаманти, той държи империя за милиарди долари с операции на няколко континента.

Новата версия за убийството на Пригожин вероятно ще обърне представите на Запада за властта на Владимир Путин - визията, че той сам контролира цялата машина започва да се разклаща. Всъщност руският президент седи на върха благодарение на бюрокрацията, а лостовете на властта вероятно се държат от други хора, включително и дясната му ръка Патрушев.

Именно той издава заповед за премахването на Пригожин в началото на август. Владимир Путин е запознат по-късно с този план и не е бил против, твърдят разузнавачи.

Бивши руски разузнавачи описват Николай Патрушев като бюрократ, който се информира за случващото се по света от сводките на службите и използва криптирани линии за разговори по телефона. Британски съд обвърза името му, тогава начело на ФСБ, с убийството на разузнавача Александър Литвиненко, потърсил убежище във Великобритания. Литвиненко беше отровен с полоний. 

WSJ припомня още, че секретарят на Съвета за сигурност на Русия често разпространява конспиративни теории - например преди месеци коментира пред руското издание "Известия", че САЩ искат да превземат територията на Русия, защото изригването на вулкан в Уайоминг ще направи САЩ необитаеми.

Името на Патрушев се появява на няколко пъти в казуси, свързани с Украйна. Още в първите години на управлението на Путин той изисква от тайните служби на Киев информация, която може да се окаже опасна за бъдещето на руския президент. През 2020 година Патрушев и сегашният президент на Украйна Володимир Зеленски са по едно и също време в Оман. Припомняме ,че визитата на Зеленски беше прекъсната от катастрофата на украински самолет в Иран, заради която той спешно се прибра в Киев.

В Украйна обаче и до днес се говори за тайна среща между двамата, която и двете страни отричат.

Самолетът на Патрушев е в Джакарта по едно и също време с посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен малко преди началото на войната в Украйна. Двете страни отново твърдят, че среща не е имало.

Николай Патрушев е един от най-големите защитници на т.нар. от Кремъл "специална военна операция" в Украйна, която продължава вече близо две години.

Според източниците на WSJ Патрушев реално е проводник на политиката на Китай в Кремъл и много вероятно, ако нещо се случи с Путин, именно той да бъде поставен на неговото място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Дреме ми на патк.ата кой стои зад убийството му.Пригожин, Патрушев, Путин ... все тая.Еднакво противна сг.ан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още