IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия през 2024 г.: Същият президент, същата война

В Русия няма изненади – Владимир Путин вероятно ще си осигури пети мандат, а икономиката остава стабилна въпреки санкциите

15:30 | 01.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Гледайки напред към новата година, оптимистично настроеният президент Владимир Путин обяви по време на декемврийската партийна конференция на „Единна Русия“, че „нашите задачи растат като снежна топка, но ние сме Русия, ние сме зимна страна, обичаме снега – вижте колко много вече е паднал".

Наистина, най-голямото събитие за годината в руската политика ще бъдат президентските избори в средата на март и резултатът вече е ясен. Путин няма конкуренция в кампанията си въпреки големите загуби във войната в Украйна, пише Deutsche Welle.

„Хората са недоволни от много неща“, споделя пред германската медия политологът Александър Кинев. "Но политическото поле е разчистено. Страната е огромна и никой няма да има ресурс да се бори за президентския пост", добавя той.

Най-важното предизвикателство за Путин ще бъде осигуряването на достатъчно висока избирателна активност, за да придаде на преизбирането му някаква легитимност. „Основната задача на Путин е да не разстройва много хората“, изтъква Кинев.

Повечето руснаци, според политолога, са аполитични и се страхуват от промяна. Въпреки това хората са уморени от т.нар. „специална военна операция“, както официално се нарича войната в Украйна в Русия, и "искат тя да приключи възможно най-скоро".

Оптимизъм в Русия

Настроението в Русия сега е много по-приповдигнато, отколкото беше в началото на войната през февруари 2022 г., посочва Денис Волков, социолог и директор на „Левада център“, независим институт за изследване на общественото мнение. Броят на руснаците, които смятат, че положението им се влошава, е намалял наполовина спрямо миналата година, добавя той. Волков смята, че този оптимизъм ще се задържи, особено след като банковата система се стабилизира въпреки западните санкции .

Икономиката няма да се срине през 2024 г., споделя пред DW московският икономист Наталия Зубаревич. „Руската икономика е стабилна“, подчертава тя, добавяйки: "Санкциите на ЕС няма да имат различен ефект от преди".

Подобни наказателни мерки са неефективни, смята Зубаревич, тъй като „има много други пътища за доставка на санкционирани стоки извън ЕС“. Всъщност износът от Русия сега все повече се насочва към Китай, Индия и Близкия изток.

Зубаревич казва, че очаква Русия да генерира разумни приходи чрез износ на петрол през 2024 г. Това ще позволи на Кремъл да увеличи разходите "за подкрепа на специалната военна операция" в Украйна.

„Гигантска машина за репресии“

До голяма степен неуспешната контраофанзива на украинските сили разсея страховете от военно поражение и допринесе за подобряване на общото настроение в Русия, изтъква от своя страна Волков. Той добавя, че първоначалните опасения за това какво  може да означава западната военна помощ за Украйна  за войната също са изчезнали. Броят на хората, които вярват, че кампанията на Русия е успешна, се е увеличил.

Войната е нормализирана, посочва Волков, което означава, че хората са свикнали с това и повечето не са пряко засегнати от нея. Усещането е, че „да, войната се води, но някъде далече“.

След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. стотици хиляди руснаци избягаха в чужбина, за да протестират срещу политиката на Путин или от страх да не бъдат призовани във въоръжените сили. Ръководството на Русия можеше да бъде изметено от власт в първите дни на войната, коментира Кинев, ако „всички, които организираха протести, бяха излезли по улиците, вместо да напускат страната на тълпи“.

Ирина Шербакова, историк, който живее в изгнание, споделя за DW, че повечето руснаци не са доволни от ситуацията. Шербакова, която е съосновател на известната правозащитна организация „Мемориал“, която беше забранена от Кремъл през 2021 г. и получи Нобелова награда за мир година по-късно, казва, че Русия е обхваната от преобладаващо чувство на страх.

„Налице е гигантска машина за репресии“, посочва тя, добавяйки: „Дългата ръка на режима достига все по-дълбоко в живота на хората и сега се опитва да изключи неконформистите и недоволните от културния живот или да ги оклевети. Съгласно нов закон, например, Кремъл лепна етикета "екстремистки" на предполагаеми привърженици на "международно ЛГБТ движение".

Шербакова смята, че много руснаци не искат да мислят за войната в Украйна. „Те се опитват да се дистанцират от това възможно най-ефективно, като например не казват някои неща на глас“, изтъква тя. Руснаците вече не вярват в институциите и демокрацията, добавя Шербакова. „Вместо това те вярват в стабилността на режима на Путин... и се страхуват, че ако разклатят лодката, всичко само ще се влоши“.

Въпреки това Шербакова си позволява и известна доза оптимизъм. Човек не трябва да вярва, че "войната ще продължи много дълго време или че Путин ще живее вечно", коментира тя, визирайки историята на Германия. Както се случи с падането на Берлинската стена , посочва Шербакова, режимите могат да се срутят за броени часове, ако моментът и обстоятелствата са подходящи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 месеца
... същата смpад и мизеpия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
поЗДРАВ за копейкофеновете !! какво остава от един блатен в запален БТР ... :))) ... https://***.youtube.com/shorts/29pQNpM2sRg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Импeраторът
преди 4 месеца
България е част от ЕС, НАТО и Европа. България ще продължи да е на страната на Украйна и през 2024 г. Колкото и коментари да се изпишат от фермите на Костя Копейкин, колкото и плач да се излее, това е положението, драги ми крепостници. И ако не ви харесва - бегайте на хубаво в Рашистан, Иран, Северна Корея, Еритрея и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още