IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оцелее ли демокрацията през 2024 г.?

Около 2 млрд. души – около половината от пълнолетното население на Земята, ще имат шанса да гласуват на избори през 2024 г.

15:04 | 06.01.24 г. 1
Предизборни плакати по улиците на град Баришал в Бангладеш. Снимка: Niamul Rifat/Anadolu via Getty Images
Предизборни плакати по улиците на град Баришал в Бангладеш. Снимка: Niamul Rifat/Anadolu via Getty Images

Младите хора се отдръпват

Вероятно най-шокиращото откритие в анкетите за демокрацията е как по-младите избиратели са все по-толерантни към автокрацията.

Загрижеността за климатичните промени, разочарованието от неуспеха на миналите поколения да се справят с тях и несигурността за бъдещето в епохата на бързи технологични промени подхранват, особено на Запад, недоволство към статуквото.

„Подкрепата за демокрацията в момента е в свободно падане сред младите хора“, казва Касас-Замора, ръководител на International Idea. „Моето усещане е, че младите хора искат да участват в политиката около конкретни борби, в които вярват“.

„Когато си защитник на определена кауза, не е нужно да правиш компромиси. В основата на официалната политика е изкуството на компромиса. Трябва да сте наясно с компромисите. Това за младите означава загуба на вашата чистота“, добавя той.

Проучванията на общественото мнение показват, че това ще бъде проблем на изборите за Европейски парламент през юни. Освен това обещава да бъде важен фактор на изборите в САЩ. Привличането на младежкия вот ще бъде жизненоважно за кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън, чиято твърда подкрепа към Израел за войната в Газа отблъсна голям брой млади демократи.

Изборите в Аржентина през ноември бяха предупредителен знак за управляващите колко разочаровани са младите. Победителят, независимият либертарианец Хавиер Милей, докосна по-младите избиратели, които бяха разочаровани от партиите на властта, по-специално от перонистите, които управляваха Аржентина през по-голямата част от последните четири десетилетия.

„Много млади хора [в Аржентина] не смятат, че демокрацията си струва достатъчно“, казва Камила Крескимбени, бивш заместник на консервативната партия PRO. „Те чувстват, че се проваля, не им дава възможности“.

Подобни настроения има в цяла Африка. Поредица от военни преврати, седем през последните три години, отчасти отразява раздразнението от резултатите от изборите. Проучванията показват, че младите хора са все по-разочаровани.

„Неотдавнашните преврати в Западен Сахел бяха предизвикани от недоволство“, казва суданският анализатор Хаир. „Хората искаха смяна на правителството. Ето защо видяхме голяма подкрепа особено от млади хора за хунтите“.

„Идеята, че изборите са равни на демокрация, е опетнена. Но идеята, че хората имат задължения и права, е моментът, върху който трябва да се фокусираме“, казва той.

Министрите в демократично избраните правителства се оплакват колко е трудно да се прави политика и да се вземат решения, когато всеки техен ход се следи внимателно в социалните медии почти в реално време. Но ако има един урок за демокрациите, където нелиберални фигури се борят за власт, той може би е, че, както винаги, трябва да изпълняват обещанията си.

Ерика Муйнес, бивш министър на външните работи на Панама, която сега е сътрудник в Харвард, фокусирана върху доброто управление, казва, че демокрациите трябва по някакъв начин да създават повече възможности за участие на гражданите.

„Хората не губят вяра в демократичните ценности“, казва тя. „По-скоро тревожното нарастващо население става безразлично, защото не вижда политическата система да работи за тях. В един нов дигитален свят съществуват повече възможности за пряко включване на гражданите“.

Касас-Замора вижда надежда за духа на демокрацията чрез прояви на граждански действия, като спорните реформи на съдебната система в Израел преди войната в Газа или мобилизирането на гражданското общество в Тайланд преди последните избори. Схващането, добавя той, че демокрацията е по-малко ефективна при справяне с кризи от автокрацията, е погрешно.

Някъде през 2024 г. Мая Санду, президентът на Молдова, една от най-малките и слаби демокрации в Европа, ще се бори за преизбиране. Тя имаше трудни години, изправяйки се срещу подкрепяните от Москва антидемократични сили, но не се свени да защитава това, което смята за правилно.

„Това все още е крехка демокрация“, каза тя пред FT миналата година. „Но ние се борим за нея. Колкото повече демокрации имаме по света, толкова по-добре за всички“.

А това е послание с резонанс за голяма част от света – от Бангладеш до Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
wart
преди 4 месеца
Ако още има хора да вярват на демокрацията по Американски не е лошо да отидат на лекар . Само мало....умните, недоразвитите --- предателите, лицемерите последните се правят ,че вярат. Когато Американците назначават хора които ще им служат вярно и предано и тая страна е демократична защото защитава техните интереси. Наплюват на Националните им интереси на страната колония . Даже в собствената им страна управляват малка група хора а Американският народ уж гласува но не определя или да е решаващ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още