IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният министър: В края на следващата пролет ще видим български летци на F-16

Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, каза Тодор Тагарев

09:15 | 12.01.24 г. 3
Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА
Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА

Към края на пролетта на следващата година би трябвало да видим наши пилоти в България да летят на самолети F-16, каза пред БНР министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на посещение в САЩ. Той посочи, че делегацията ще види докъде е стигнала производствената линия на самолетите.

Припомняме, че първите 8 от общо 16 изтребителя F-16, поръчани за нуждите на българската армия, се очакват през 2025 г., а следващите 8 – през 2027 г. Те се произвеждат от американската компания Lockheed Martin. Първите F-16 България купи от американското правителство през 2019 г. за 2,2 млрд. лева. Очакваше се те да бъдат доставени през 2023 г., но пандемията забави производството и доставките. Втората поръчка е за малко над 2,5 млрд. лева, които се изплащат разсрочено. 

„Това, което чувам, са оптимистични новини. Надявам се лично да се уверя как върви производството. По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме готови да посрещнем този боен самолет – изключително модерен и ефективен“, каза Тагарев.

Той посочи, че в момента българската страна работи по инфраструктурата във връзка с получаването на самолетите.

С огромно забавяне е тръгнало преди години възлагането на строителството. Ние се опитваме да компенсираме, следим постоянно процеса и управляваме рисковете, така че от инфраструктурна гледна точка да сме готови“, каза Тагарев.

Той отбеляза, че ще имаме достатъчно подготвени пилоти, които да управляват машините.

„Ние трябва да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата, към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети“, каза Тагарев.

Във фокуса на посещението на военния министър в САЩ е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати, стана ясно от думите му пред БНР.

„Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана. Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето, всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи“, каза още министърът.

Друг акцент в разговорите е била помощта за Украйна.

„Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим“, каза още Тагарев.

Той заяви, че допълнителни искания от страна на САЩ за оказване на военно-техническа помощ за Киев не са поставяни при настоящото му посещение.

По думите на Тагарев „в наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решения, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници“.

Тагарев посочи, че американската страна оценява много високо ангажимента на сегашното правителство и подкрепящото мнозинство в Народното събрание във връзка с увеличените разходи за отбрана и модернизирането на армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*делегацията ще види докъде е стигнала производствената линия на самолетите.* - От Грийнвил е по шосе No. 385 вече е стигнала до Симпсънвил. Или както казват у нас - Всичко е уредено, човеко зема парите и каза *Че видим*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Военният министър: В края на следващата пролет ще видим български летци на F-16* - Е, ако не следващата, то по-следващата, или по-по-следващата. Важното е, че колкото повече време минава, все по-малко живи свидетели на това, коя година предплатихме самолетите, ще остават в България. А с времето, вероятно и нуждата от тези самолети ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още