IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тагарев: Обсъжда се отговор на действията на Русия в българската изключителна зона в Черно море

Край София ще бъде направен щаб на сухопътните войски на Алианса, потвърди министърът на отбраната

11:13 | 14.09.23 г. 7
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В последните месеци Русия използва Черно море и изключителната икономическа зона на България за военни учения, затова страната ни обсъжда различни варианти за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси. Това заяви по БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той уточни, че основният отговор няма да е самостоятелен, а съвместно със съюзниците от НАТО.

"От средата на юли Русия прави предупреждения, че ще провежда учения със стрелби в част от българската изключителна икономическа зона. Така тя блокира нормалните коридори на търговския трафик. Това означава, че е опасно за нас да използваме икономически тази зона", каза министърът.

По негови думи до голяма степен случващото се в Черно море зависи от Турция - нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението, посочи той. Турската страна спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в т.ч. и руски.

"Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията", поясни министърът на отбраната.

„Няколко съюзни страни вече са пострадали от конфликта в Украйна, остатъци от дронове падат в Румъния“, припомни Тагарев. Според него атаките на Русия по украинските пристанища на Дунав в един момент може да засегнат и България. "Няма заплаха от преки военни действия срещу България, но има рискове да бъде засегната по един или друг начин от тези провокационни и агресивни действия".

Относно военната помощ на България Тагарев каза, че има много неща, които представляват интерес за Украйна - в момента изпращаме боеприпаси, които са извън нормативите за поддръжка и извън преките потребности на нашата армия. „Потребностите се променят, например в момента Украйна търси средства за разминиране, но ние не можем да им помогнем в това“, уточни министърът. 

Според него се преекспонира въпросът дали помощта от България за Украйна е ключова.

"Ако нещо е ключово от българска страна, това не са средствата, които можем да извадим от складовете на армията, а производството на нашата отбранителна индустрия, която от десетилетия специализира в производството на боеприпаси, малки и леки въоръжения и те се харчат много. Иначе България е една от 60-те страни, които участват във формата "Рамщайн" и помагат на Украйна", посочи Тагарев.

Министърът на отбраната потвърди, че се планира на наша територия да се създаде многонационален дивизионен щаб на сухопътни войски от НАТО, като се обсъжда да е близо до София.

"Не говорим за присъствие на войски, а за щаб, който има готовност да управлява такива войски. Ще бъде на терени, които традиционно се използват от Българската армия“, посочи министърът. И допълни, че става дума за регионалното командване на специалните сили между България и Румъния, за изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, складови бази, летища.

Разполагането на многонационална бойна група до Безмер е само намерение, а мястото е предложено от военните. Средствата за това вероятно ще надхвърлят 100 млн. лв., като част от тях ще дойдат от НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andyПенди, пак ли само глупости и лозунги? Нещо по същество? Или съдържанието на черепната кутия малко и не стига за нищо повече от настоящите глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... по-добре за паничка леща , отколкото после , като възрожденец след посещение при пасоль митрофанова , да не мога да изгася пожара на митницата !! все едно съм ял бурканче с пукана шипка ... и като ви слушам с костя , с какво въодушевление коментирате посещенията при пасоль ... бррр ... предпочитам леща , ще ме прощаваш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 12
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Що си мислиш, че всичките са наведени лakeи като вас?! Освен за измами и подлезypcтво, за нищо друго не ви бива. За паница леща се пускате на половин посолствоТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... в смисъл да направи като вас във възраждане и костя ли ?! препоръчваш , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... нали им взехме Росенец , нека си седят тука ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
doba
преди 7 месеца
Тагарев, що не изгоните още 70 руски дипломата?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
andy
преди 7 месеца
Укроагента Тагаренко, може да си свали гaщитe и да се нaвeдe в посока изток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още