IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери планира да напусне поста си на пратеник на САЩ за климата

Очаква се дипломатът да помага за преизбирането на американския президент Джо Байдън

07:00 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният дипломат на САЩ по въпросите на климата Джон Кери възнамерява да се оттегли от поста си след повече от три години, посветени на убеждаването на света да стане по-агресивен в борбата си с глобалното затопляне, съобщи Bloomberg, като се позова на запознати източници.

Бившият държавен секретар на САЩ, сенатор от Масачузетс и кандидат за президент от Демократическата партия ще напусне федералното правителство през следващите седмици, заявяват източниците, пожелали анонимност, тъй като съобщението не е публично.

80-годишният Кери не планира да изостави борбата с климатичните промени дори и след като напусне правителството. Очаква се той да помага за преизбирането на американския президент Джо Байдън, който се опитва да привлече млади избиратели, следящи темата за климата.

Напускането на Кери ще му позволи да отдели повече време за налагане на благоприятни политики и проекти, включително филантропски инициативи, за които той помогна в ролята си на специален пратеник по въпросите на климата.

От Белия дом не са коментирали темата, а от Държавния департамент са отказали коментар.

Кери се занимава с проблема с изменението на климата от десетилетия, като през 1992 г. участва в първата среща на върха на ООН по този въпрос. През последните три години той е специален пратеник на Джо Байдън по въпросите на климата и обикаля света в търсене на регионални споразумения за насърчаване на чистата енергия и намаляване на вредните емисии.

Решението на Кери да напусне идва след преговорите на ООН за климата в Дубай, които доведоха до знаково споразумение за отказ от изкопаемите горива. Ходът му съвпада с напускането на китайския му колега Сие Джънхуа, който ще бъде заменен от един от най-добрите дипломати на страната - Лю Джънмин, както съобщи китайската държавна телевизия CCTV в петък.

Не е ясно кой може да замени Кери - опитен политик и дипломат, който в ролята си на главен международен преговарящ на страната по въпросите на климата има необичайно голяма тежест. Досега тази длъжност се заемаше от бюрократи, които са опитни в дипломацията, но не са толкова популярни.

Кери има сравнително лесен достъп до Байдън и поддържа приятелство с президента, изградено по време на съвместната им работа в Сената. Освен това той е познат по целия свят от годините, прекарани като държавен секретар на САЩ.

През 2014 г. разговорите на Кери с Китай спомогнаха за приемането на съвместно изявление относно климата, което положи основите на Парижкото споразумение година по-късно. И дори когато напрежението по отношение на правата на човека, интелектуалната собственост и Тайван усложни отношенията на Вашингтон с Пекин, Кери говори оптимистично за възможността САЩ и Китай да намерят общи позиции и да постигнат напредък по отношение на изменението на климата.

Този оптимизъм даде резултат през ноември, когато Китай и САЩ се споразумяха да ускорят редица действия в областта на климата, като подкрепят усилията за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. и развият сътрудничеството си за ограничаване на емисиите на вредни парникови газове. Елементи от това съвместно изявление формираха основата на окончателната декларация, която беше приета на срещата на върха по въпросите на климата COP28 през декември в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още