IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК на Русия отказа регистрацията на Надеждин за президентските избори

Той беше единственият кандидат за вота против войната в Украйна

13:25 | 08.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) отказа регистрацията на Борис Надеждин за президентските избори през март, пише ТАСС. Причината е голямото количество невалидни подписи в списъците с поддръжници на кандидатурата му.

Работна група на ЦИК съобщи още в края на миналата седмица, че е установила несъответствия и малко по-късно уточни, че над 15% от внесените почти 105 хил. подписа са проблемни.

Днес (8 февруари) ЦИК призна за невалидни 8,7% от подадените подписи. Сред тях са и подписи на 11 починали души, което се изтъква от зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев. "Не обвинявам кандидатите, те трябва да работят с голям брой хора, които събират подписите. Но ако се появят мъртви - целият списък е дискредитиран", каза той, цитиран от руската секция на ВВС.

От щаба на Надеждин внесоха специално подбрани 105 хил. подписа от събраните над 200 хил. По закон обаче в ЦИК могат да бъдат представени не повече от 2500 подписа от всяка руска област. Експретите обае са установили случаи на разминаване на личните данни, попълнени декларации от трети лица, а не от подписалите ги и т.н. - общо малко над 9 хил. подписа от 105 хил.

Максимално допустимият брой грешки при подписките е 5%.

Политикът поиска удължаване на срока за проучване на подписката до 10 февруари, но това му беше отказано от председателя на ЦИК Ела Памфилова. Преди дни, когато стана ясен проблемът с подписите, от щаба на Борис Надеждин коментираха, че ще обжалват отрицателно решение на комисията пред Върховния съд.

Шансовете Борис Надеждин да спечели изборите за президент и да отнеме следващия мандат на Владимир Путин са нищожни, смятат анализатори. Путин е най-дълго управлявалият лидер на Русия от времената на Йозеф Сталин насам, пише Bloomberg. Той ще се бори за нов шестгодишен мандат и очакванията са да го получи в средата на март.

Борис Надеждин е единственият противник на войната сред кандидатите, макар и наричайки я "специална военна операция", като настоява за изтегляне на руските войски и преговори с Киев. Той определи нахлуването в Украйна като фатална грешка и допълва, че настоящият президент Владимир Путин води Русия към катастрофа. 

Но и в неговата биография има моменти, които му печелят критики от опозицията в Русия - включително и участие в първични избори на "Единна Русия" (партията на Путин), за да получи номинация за кандидат за Думата през 2015 година. Надеждин беше депутат от "Справедлива Русия", която беше в противоречие с тогавашния премиер Владимир Путин през 2010 година. През 2018 година обаче подкрепи кандидатурата на Путин за президент.

Надеждин е бил сътрудник на Борис Немцов, но и на един от най-близките до Путин хора днес - Сергей Кириенко, по време на мандата му като премиер на Русия.

След отстраняването на Надеждин в битката за президент на Русия остават четирима кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: aldy, И какво толкова смяташ че ще каже путин, нещо което не се знае в ширпространството ли? Или си мислиш, че западните заблудени ще прогледнат?А дано - ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 3 месеца
Утре ще се публикува и ще има видео.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 3 месеца
И нито дума за "полезния идиииот" Такър Карлсън и интервюто със сатрапа на века. Поне да бяхте го оплюли, както ни се полага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още