IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косовският премиер няма намерение да отстъпи от решението за еврото

Въпреки критиките от САЩ и ЕС няма да има намеса в независимите решения на централната банка, заяви Албин Курти

14:07 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Албен Курти. Снимка: Bloomberg LP
Албен Курти. Снимка: Bloomberg LP

Косовският премиер се застъпи за промените по налагането на еврото като основна валута в страната, критикувани от САЩ и Европейския съюз като пречка пред финансовата подкрепа за етническите сърби, използващи динари.

Министър-председателят Албин Курти заяви, че правителството му няма да се намесва в независимите решения на централната банка при налагането на регулациите, които влязоха в сила от началото на месеца. В интервю за Bloomberg Television Курти повтори отново, че на етническите сърби ще им бъде предоставено време да се настроят с промените.

„Не можем да обърнем решението“, каза той. „Няма да прилагаме каквито и да е било наказателни мерки – не искаме да наказваме никого“, допълни премиерът.

САЩ и ЕС обаче поискаха Косово поне да отложи валутните ограничения. Сръбските власти също се противопоставиха на промените, тъй като според тях така се рискуват ключови плащания на пенсии и помощи за етническите сърби в страната.

Курти зае твърда позиция, като подчерта, че ролята на еврото в страната „не подлежи на преговори“. Косово не е членка на еврозоната, но прие еврото като де факто законно платежно средство още преди две десетилетия. Етническите сърби обаче предпочитат използването на динари.

Валутният спор се очертава като нов фронт на растящо напрежение между Косово и Сърбия.

Курти обвинява Белград, че не подписва споразумение, което да постави основите за нормализиране на отношенията с Прищина, условие за амбициите и на двете страни за амбициите за членство в ЕС. Той също така обвини САЩ и ЕС в опити да бъдат задоволени искания на Сърбия, въпреки че поддържа връзки с Русия и Китай.

„Удовлетворяването на Сърбия трябва да спре както от Брюксел, така и от Вашингтон“, каза Курти. „Вярвам, че те смятат Сърбия за някакъв нерационален играч, който трябва да бъде удовлетворен“, допълни той.

Въпреки това сделка с Белград трябва да има възможно най-скоро, смята той.

Но пътят напред има потенциала да бъде блокиран от спора за еврото. Американският посланик в Косово Джеф Ховениър предупреди, че отношенията с Вашингтон може да бъдат засегнати, ако Прищина не реагира на критиките.

„Ще осъществим плавен преход“, каза Курти. По думите му властите организират пускането на гореща телефонна линия, на която сърби могат да звънят във връзка с валутните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още