IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Рюте: Да спрем да хленчим и да се оплакваме от Доналд Тръмп

Нидерландският премиер в оставка е сочен за фаворит за генерален секретар на НАТО

12:47 | 18.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Европа трябва да спре да "стене и хленчи и да се заяжда" заради Доналд Тръмп, а да се съсредоточи какво може да направи за Украйна, коментира премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте по време на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че изказването на най-вероятния кандидат за президентските избори в САЩ на републиканците Доналд Тръмп разбуни духовете в Европа с изказването си, че НАТО няма да защитава страните, "които не си плащат". Бившият президент визира неизпълнението на целите от 2% разходи за отбрана от брутния вътрешен продукт (БВП), които доскоро много малко членове изпълняваха.

Днес обаче ситуацията е различна - войната в Украйна накара много държави да увеличат покупките на оръжие и разходите се увеличиха съществено.Военните разходи на България също вече са в съзвучие с изискванията, потвърди военният министър Тагарев.

В Мюнхен Рюте припомни, че Европа ще трябва да работи с този президент, който американците изберат. От интерес на европейците е да подкрепят Киев, допълни той. След разговори с американски представители в Мюнхен той е "предпазлив оптимист", че военната помощ за Украйна все пак ще получи одобрение.

Рюте е фаворит за поста генерален секретар на НАТО. Той неочаквано подаде оставка от поста си начело на правителството в Нидерландия през юли, но в страната още не могат да сформират нов кабинет и Рюте продължава да изпълнява тези задължения.

Нидерландският премиер все още не е потвърдил официално желанието си да оглави Алианса, но протоколните кадри от срещата му с украинския президет Володимир Зеленски показаха приятелското отношение между двамата. Зеленски заяви подкрепата си за негов бъдещ пост и си пожела именно Рюте да покани Украйна в организацията.

Мандатът на Йенс Столтенберг, който е начело на НАТО от 2014 година, изтече преди няколко години, но заради войната в Украйна беше удължен. Очакванията са той да подаде оставка през октомври 2024 година. Преди две години Столтенберг трябваше да оглави норвежката централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 2 месеца
Но разбира се!!! Тръмп си е Тръмп и бизнеса си е бизнес. На първо четене Путин може да е доволен но едва ли ще е на второ а на трето ще търси Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още