IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Сигурността е базова необходимост, за да постигаме всички останали цели

В регионален план изоставаме и инвестициите в отбраната трябва да са обект на широк консенсус в обществото, каза адм. Емил Ефтимов

17:30 | 20.02.24 г. 1
Снимка: Президент на Република България
Снимка: Президент на Република България

Сигурността е базова необходимост, за да постигаме всички останали цели като икономическо развитие, растеж и социална стабилност. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като беше запознат с анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г., представен от началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Радев открои отлива на хора и задълбочаването на некомплекта от личен състав като основно предизвикателство пред въоръжените сили, като това е особено тревожно сред офицерския състав. Президентът отчита недостига на ресурси и закъснялата модернизация като проблеми пред българската армия, които изискват прилагането на аварийни мерки.

„Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората. Последните години говорим за модернизация, за придобиване на кораби, самолети и бойни машини на пехотата, но най-важни са хората. Трябва да има сериозна политика по отношение на заплащането, подсигуряването на жилища, създаването на по-добри условия на труд и възможности за професионално и кариерно развитие“, каза Радев.

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен, посочи и министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Той отчете като оптимистични в анализа повишаването на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, заедно трябва да ги решаваме, добави той.

Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове, каза още Тагарев. Очаквам утре Министерският съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната, добави той. Проблемите са изключително сложни. Един от тях е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес, обясни той.

В регионален план изоставаме и заради това инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото, каза адм. Емил Ефтимов. Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и близките десетилетия ще се харчи за отбрана, добави той.

Помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на българската армия, допълни адм. Ефтимов. По думите му колкото повече ново въоръжение придобиваме, толкова повече можем да освободим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Chukan Kirilov
преди 2 месеца
Абсолютно съм съгласен с ПРЕЗИДЕНТА! Да се връща на поста льотчик и да се бори за Победа! Как его учили, блинь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още