IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън или Тръмп – твърдият курс към Китай остава

Самата предизборна кампания може да застраши крехкото подобряване на двустранните отношения, тъй като двамата кандидати вероятно ще използват остра реторика по адрес на Пекин

11:16 | 27.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Макар че Байдън се стреми към сътрудничество с Пекин в области от взаимен интерес, той в същото време се опитва да обедини американските съюзници в Индо-Тихоокеанския регион в антикитайска коалиция. Освен това президентът на САЩ неведнъж даде да се разбере, че американски войници ще защитават Тайван в случай на конфликт, припомня АП.

В същото време е възможно Тръмп, със своя изолационистки подход, да е по-колеблив, що се отнася до отбраната на самоуправляващия се демократичен остров, за който комунистически Китай претендира, че е негова сепаратистка провинция. Нищо обаче не може да бъде изключено предвид непредсказуемостта на милиардера и твърдата му реторика по адрес на Пекин, обобщава АП.

"За Китай, който и да спечели президентските избори в Съединените щати, (изборът се свежда до) две купи с отрова", коментира Чжао Минхао, преподавател по международни отношения в университета "Фудан" в Шанхай.

Сун Чънхао, изследовател от Центъра за международна сигурност и стратегия към университета "Цинхуа", додава, че който и да стане президент на САЩ, няма да има промяна в цялостната посока, която е поела Америка, на стратегическа надпревара с Китай". Пекин "няма каквито и да било предпочитания кой да спечели президентските избори (в Съединените щати), тъй като има опит да е работил и с двамата за по четири години", посочва Сун.

Байдън бе избран за американски президент през 2020 г. с обещанието да скъса с политиката на своя предшественик в почти всички области. Показателно е обаче, че той запази курса на Тръмп по отношение на Китай.

В китайските социални мрежи обаче мнозина коментатори изглежда отдават предпочитанията си на републиканеца. Те не само възприемат милиардера като бизнесмен, с когото може да се сключи сделка, но и виждат в него разрушителна сила, която подкопава американската демокрация и лидерската роля на Съединените щати в света. А това съответно е в полза на Китай, отбелязва АП.

Ши Суши, китайски ветеран коментатор, смята, че за Пекин ще е по-лесно да взаимодейства с Тръмп, който просто иска сделка, отколкото с Байдън, чийто подход е основан на ценности. Още повече че демократът е "защитник на американските ценности", който се стреми да обедини Запада, за да противодейства на Китай, аргументира се Ши.

Списание Foreign Policy също пише в свой материал, че Пекин подкрепя Тръмп, макар че именно републиканецът е популяризирал във Вашингтон схващането, че Китай е заплаха, и е променил света, по-конкретно що се отнася до отношенията между двете световни суперсили. И предвид подстрекателската реторика на милиардера по адрес на Пекин, включително обещанието му да ескалира търговската война, е лесно човек да повярва, че китайските лидери биха предпочели той да загуби от Байдън, продължава американското издание.

Според Foreign Policy обаче това схващане е недалновидно и не отчита по-общата картина. А тя загатва, че по всяка вероятност Китай се надява на победа на Тръмп.

Пекин знае, че няма надежда за подобряване на отношенията му с Вашингтон, който и да е следващият президент на САЩ. Затова от китайска перспектива, особено от гледна точка на противопоставянето със Запада в дългосрочен план, може да е по-добре да спечели Тръмп, най-малкото в икономически план, аргументира се американското списание. Foreign Policy изтъква няколко причини, включително очакваното засилване на разделенията между Съединените щати и Европа, което би им попречило да излязат с единна позиция спрямо Китай, и възможността той да отмени американските санкции срещу Русия.

Така че какъвто и да е изходът от президентските избори в САЩ, курсът на стратегическа надпревара между Вашингтон и Пекин вероятно ще се запази. Двете световни суперсили все така ще продължат своята геополитическа надпревара, която не подминава дори отдалечени малки острови в южната част от Тихия океан.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Байдън или Тръмп твърдият курс към Китай остава* - Да видим тогава, какво ще предложат на руснаците в Европа и в частност - в украйна, за да не видят на живо най-страшния си сън - военен съюз м/у Китай и Русия. На балалайките за парите, които Китай прави от САЩ и Европа отговорът е ппррост като бял боб - и Русия получаваше основните си приходи от Европа, но разбра простата истина, формулирана от Чърчил: *Ако между войната и позора избереш позора, с него ще получиш и войната*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още