IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри увеличаване капацитета на „Гранична полиция“ заради мигрантите

МВР ще охранява всички центрове за настаняване на чужденци, решиха депутатите на първо четене

17:03 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за администрацията, с които се увеличава капацитетът на "Гранична полиция". Поправките бяха подкрепени от всички парламентарни групи с изключение на тази на ПП-ДБ, които гласуваха с "въздържал се", пише Dnes.bg.

Вносители са депутати от ГЕРБ и ДПС, които входираха предложенията в деловодството на Народното събрание промените преди четири дни.

Според вносителите произтичащите заплахи за националната сигурност вследствие на безпрецедентния мигрантски поток налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за Европейския съюз (ЕС) и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Според вносителите допълнителен охранителен състав е необходим предвид факта, че наличният към момента  е крайно недостатъчен за осигуряване на ефективно изпълнение на задачите по граничното наблюдение.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ коментира, че и в момента има 4000 свободни щатни бройки в системата на МВР, така че няма нужда да се увеличава капацитета на „Гранична полиция“.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ не е добра идея НС да подписва празен чек за увеличаване на щата на МВР.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП посочи, че молбата на хората от пограничните райони е да се назначават приоритетно местни, защото те са по-мотивирани и това ще доведе до намаляване на обезлюдяването.

На първо четене депутатите приеха и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, според които МВР ще охранява задължително всички центрове за настаняване на чужденци. "За" поправките гласуваха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против и 57 депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" се въздържаха, предава БТА.

Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове за настаняване на чужденци с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти, е записано в мотивите. 

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет. В момента на законово ниво е предвидено вътрешното министерство чрез сключен договор със заинтересовани лица да може да осъществява охрана от полицейски органи вкл. със сигнално-охранителна и друга техника, както и да сключва договори с ДАБ за охрана, но предвид зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, смятат вносителите.

При дискусията, продължила близо четири часа, от ПП-ДБ попитаха откъде ще дойдат парите за неустойки при предсрочно прекратяване на договори с частни фирми, които в момента охраняват центровете. ПП-ДБ са недоволни, че партньорите им в управлението не са съгласували проекта с тях предварително.

От ГЕРБ-СДС отговориха, че в българското общество има притеснение и за националната сигурност и пари не трябва да се пестят. Ако има грешки през годините, не трябва да се жалят пари, смятат от формацията.

Според ПП-ДБ между двете четения трябва да се прецизират текстовете, така че да има минимален ефект върху бюджета. Трябва да се изясни и в какъв времеви хоризонт МВР може да осигури тази услуга качествено.

Настимир Ананиев (ПП-ДБ) заяви, че трябва да се осигури чувството за сигурност извън центровете, а не в тях. Искате да натоварите МВР с допълнителни ангажименти, вместо да се занимавате  именно с тази сигурност. По думите му би трябвало, там където има такива центрове, да има засилено полицейско присъствие в самите населени места, а не МВР да стои на входа и изхода и да гледа кой влиза и излиза. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов посочи, че няма извънредни обстоятелства. “Преекспонирането на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има проблем с бежанци, не отразява истинската ситуация“, каза той.

Иван Иванов от “БСП за България“ изрази подкрепа на парламентарната си група за предлаганите изменения.

Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" заяви, че парламентарната група подкрепя духа на промените и попита кои са другите центрове, различни от местата за настаняване към ДАБ, записани в законопроекта. „Означава ли, че ще се охраняват центрове, които предстои да се създават“, попита още депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още