IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През миналата година в България са върнати 590 бежанци

Около 300 хил. лева на месец е сумата за охрана за центровете за бежанци, която се плаща на три фирми, каза Мариана Тошева

11:50 | 12.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. в България са върнати 590 бежанци. Това е общият брой на трансферите (лицата, които са се върнали). До момента през 2024 г. те са 192, като 77 от тях са от Австрия. Това съобщи по БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

По думите й не се забелязва ръст на трансферите. Ако обаче темповете на връщане на бежанци се запазят до края на годината, скокът ще е двоен. Тя уточни, че броят на заявените трансфери е значително по-голям, но много от тях не се осъществяват.

Броят на заявените трансфери е около 2400, от които реално върнати на българска земя са общо 590 човека от държавите членки на Европейския съюз. От началото на годината осъществените трансфери са 77 от Австрия, а 192 са общо всички от седем държави членки, които ни връщат бежанци. У нас основният поток на лицата, търсещи закрила, е от Сирия и Афганистан.

"Идеята е държавите на първа линия да не поемат тежестта, а да има равномерно разпределение. Миналата година имахме 22 хил. молби за закрила", каза Тошева. И допълни, че страната ни може да осигури годишно предоставяне на закрила на 30 хил. души. Над тази бройка системата за предоставяне на международна закрила би се затруднила.

Обратните трансфери по регламента Дъблин са около една четвърт от броя на тези, които приемаме. Украинските бежанци според данните към вчерашна дата с временна закрила на територията на страната са 54 142, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Според Тошева няма реален проблем с настанените в трите центъра на Държавната агенция за бежанци в София. Центровете в страната към момента са запълнени на 43%, което означава 1600 човека в нашите шест центъра, най-големият от които е в Харманли, посочи Мариана Тошева. 

Тя каза, че частните фирми, които охраняват центровете, не могат да се справят, въпреки че на месец получават по 300 хил. лева за дейността си. Сумата се плаща на трите охранителни фирми, една трета от средствата отиват за трите центъра в София.

Според нея засиленото полицейско присъствие в районите около центровете би помогнало.

„Средствата за охрана на центровете, както и за покриване на режийните, за допълнителни щатни бройки и за храна на настанените, се осигуряват по фонд „Убежище, миграция и интеграция“. По този фонд обаче средствата ще бъдат изчерпани за този тип дейности още в рамките на тази година и очакваме това да бъде поето от държавния бюджет“, каза още Тошева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още