IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се намира на политически кръстопът

Португалската крайна десница обещава трудно бъдеще за евентуалното правителство на малцинството на десницата

21:05 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Андре Вентура. Снимка: Bloomberg L.P.
Андре Вентура. Снимка: Bloomberg L.P.

В нощта на 20 срещу 21 март след консултации с политическите парти португалският президент Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за съставяне на ново правителство на Португалия на Луиш Монтенегро, лидера на десноцентристката Социалдемократическа партия, оглавяваща и десния Демократичен съюз, предадоха световните агенции. Вчера по време на участие в срещата на Европейската народна партия (ЕНП_ в Брюксел Монтенегро заяви, че ще представи състава на кабинета си идния четвъртък, на 28 март.

Новото правителство ще започне работа на 2 април. След това то ще представи управленческата си програма пред парламента в срок от 10 дни. После програмата ще влезе автоматично в сила, освен ако някои депутати не поискат да се гласува вот на недоверие по нея, припомнят световните агенции. Ако при този вот програмата бъде отхвърлена, то може да се стигне до политическа парализа и до нови избори, отбелязват ДПА, Асошиейтед прес и Франс прес.

На предсрочните парламентарни избори, произведени в Португалия на 10 март, десницата на Монтенегро спечели 28,8 процента и получи 80 депутатски места, показаха окончателните резултати от изборите, оповестени на 20 март, предаде Франс прес. Това е доста под прага от 116 депутати, осигуряващи абсолютното мнозинство в парламента, припомня Франс прес. На второ място на изборите останаха социалистите, управлявали страната в продължение на осем години. Те получиха, според окончателните резултати от изборите, 28 процента от гласовете и 78 места в парламента. На трето място на изборите остана крайнодясната партия „ШЕГА” (в превод: "СТИГА") на Андре Вентура с 18,1 процента и 50 депутати.

До изборите се стигна, след като в края на миналата година премиерът социалист Антонио Коща подаде оставка, когато името му беше замесено в разследване за търговия с влияние. Коща се отказа да се бори за нов мандат, а социалистите бяха оглавени от нов лидер Педро Нуно Сантош, който не успя да ги изведе отново на първото място на изборите. Най-голям победител от предсрочния вот бяха крайнодесните на Вентура, които увеличиха значително депутатските си места, отбелязват агенциите.

Кой е Луиш Монтенегро?

Луиш Монтенегро е опитен парламентарист, но няма управленчески опит. Той е на 51 години, юрист по образование, но през политическата си кариера преживява много неуспехи и дори анализатори дълго време го смятаха за призван да играе само второстепенни роли, отбелязва Франс прес.

В парламента Монтенегро влиза рано, едва на 29 години. Става дори лидер на парламентарната група на социалдемократите по времето, когато те са за последно на власт от 2011 г. до 2015 г. Тогава Монтенегро защитава прилагането на програмата за строги бюджетни икономии, договорена от Португалия в замяна на международен спасителен план за страната, която е на ръба на фалита.

Монтенегро е роден в Порто, но израства в Ешпиньо, курорт на около 20 километра южно от Порто. Той живее там със съпругата и двете си деца. Като млад е работил като треньор по плуване, бил е любител футболист, фен на футболния клуб „Порто”. В Ешпиньо Монтенегро започва и кариерата си в редиците на социалдемократите. Става общински съветник на 24 години, но на два пъти не успява да бъде избран за кмет на града – през 2001 г. и 2005 г.

Монтенегро много често се оказва замесен във вътрешнопартийни конфликти и не веднъж се озовава в лагера на пораженците в собствената си партия. През 2018 г. той напуска парламента и след това опитва да оглави партията си през 2020 г., но претърпява неуспех.  Едва през 2022 г. той застава начело на социалдемократите, като тогава е подкрепен от привържениците на бившия премиер Педро Пасош Коелю. После между двамата политици възникват разногласия по въпроса за сближаване с крайнодесните. Монтенегро отказва всякакви преговори с тях.

Критици на Монтенегро го обрисуват като нехаризматичен и като инатлив политик, който обича да решава нещата сам. Самият Монтенегро казва, че „политиката се води с известна дискретност и понякога в голяма самота”, припомня Франс прес.

Извън политиката Монтенегро е обект на разследване относно подозрения за данъчни облекчения, от които той се е възползвал по време на строежа на луксозна вила в Ещпиньо, припомня френската агенция.

По време на предизборната кампания за вота на 10 март Монтенегро не преставаше да повтаря, че няма да влезе в коалиция с партия „ШЕГА”.  В дните преди да му бъде възложен мандат за съставяне на правителство Монтенегро отново припомни, че „не” означава „не” и няма да управлява в коалиция с крайнодесните, които той определя като расисти и ксенофоби, припомнят световните агенции. Голяма коалиция между консерваторите на Монтенегро и социалистите пък изобщо не е вероятна, защото подобно на политическата ситуация в съседна Испания, така и в Португалия двете основни политически сили имат непреодолими различия, отбелязва ДПА.

Последна актуализация: 20:49 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още