IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се намира на политически кръстопът

Португалската крайна десница обещава трудно бъдеще за евентуалното правителство на малцинството на десницата

21:05 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Андре Вентура. Снимка: Bloomberg L.P.
Андре Вентура. Снимка: Bloomberg L.P.

Монтенегро обещава съкращаване на данъците за компаниите, за средната класа и за младежите, както и реформи в здравеопазването, белязано от недостатъци и пропуски. Той обаче казва, че всичко това ще стане в допълнение на политика за балансирани бюджетни разходи, към която Португалия се придържа, след като едва не фалира през 2011 г. Тогава след години на строги икономии при управляващата десница, последва период на предпазлива фискална политика и икономически растеж при социалистите. Стигна се дори до бюджетен излишък и намаляване на държавния дълг под 100 процента от БВП, с което Лисабон си спечели похвали от Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Очаква се сега правителството на Монтенегро да не се разграничи от този подход. Но кабинетът на Монтенегро ще трябва да се справи с неотложни проблеми, като нарастването на цените на недвижимите имоти, свързано до  голяма степен с нарасналия приток на туристи в Португалия. Това превърна централните райони на редица португалски градове в недостъпни за местните жители зони. Представители на редица професии, сред които медици и здравни работници, полицаи и преподаватели, искат същевременно увеличаване на заплатите, за да се справят с нарастващите цени на стоките и услугите.  Заместник-председателят на социалдемократите Мигел Пинто Луж вече каза, че бъдещото десноцентристко правителство на Монтенегро ще представи предложения за намаляване на данъците, за по-високи пенсии и за по-големи заплати за учителите и за полицията и ако опозиционните партии се противопоставят на тях, то те ще са тези, които ще разочароват избирателите.

Лидерът на социалистите Педро Нуно Сантош заяви във вторник, че ще подкрепи евентуално предложение на бъдещото дясно правителство на Монтенегро за корекция в бюджета за настоящата година с цел увеличаване на заплатите на преподавателите, полицаите, здравните работници и други професии. Но той каза, че е почти невъзможно неговата партия да подкрепи бюджета за идната година, който ще бъде предложен в края на 2024 г. от евентуалния кабинет на Монтенегро.

Решението на Монтенегро да застане начело на правителство на малцинството ще вгорчи живота му, обобщава Асошиейтед прес. Андре Вентура обещава да стъжни бъдещето на новото португалско правителство по ключови законопроекти, ако Монтенегро не откликне на някои от водещите искания на „ШЕГА”, като например мерки за  борба с незаконната имиграция. Вентура обаче също така изрази готовност да се откаже от някои от най-полемичните предложения на неговата партия, като например химическата кастрация за педофилите или въвеждането на доживотен затвор, ако това ще му отвори вратите към властта, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера след среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел Монтенегро  заяви, че няма никаква вътрешна или външна причина за съмнение в способността на консервативната португалска десница да осигури едно стабилно управление на страната, предаде Франс прес. Той подчерта, че неговото бъдещо правителство ще се ползва с доверието на избирателите и притежава чувство за отговорност.

Това ще бъде едно правителство, осъдено винаги да води преговори, защото такава е съдбата на правителствата на малцинството, коментира пред Франс прес политологът Антонио Коща Пинто от Института за социални науки към Лисабонския университет. Но това не означава, че ще има обезателно нестабилно правителство, защото нито един играч на португалската политическа сцена няма интерес за предизвикване на краткосрочна политическа криза, допълва анализаторът. В допълнение негови колеги отбелязват и, че няма риск крайнодесните и социалистите да влязат в каквато и да е опозиционна коалиция срещу Монтенегро, защото това би ги дискредитирало и двете. Но все пак ако се стигне до евентуална политическа парализа, то президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде призван да играе ролята на посредник, предвид това, че не може по конституция да насрочи избори, преди да са минали шест месеца от първото парламентарно заседание на депутатите, излъчени на изборите на 10 март, отбелязва Франс прес.

Като илюстрация на проблемите, на които  може да се натъкне Монтенегро още в началото на управлението си, беше това, че броени дни след парламентарните избори в Португалия страната бе разтърсена от невиждана журналистическа стачка – първата подобна от 42 години насам, припомня Франс прес. Журналистите протестираха срещу ниските заплати и срещу несигурността в отрасъла, преживяващ големи трудности.  Стачното движение обхвана около 40 редакции на национални и местни медии. Протестът беше по инициатива на Синдиката на журналистите. Сред стачкуващите беше и националната агенция ЛУЗА.  Стачката, съпътствана и с протестни митинги в Лисабон, Порто и Коимбра, дойде в момент, в който основната медийна група в Португалия – „Глобал медия”, обяви нов план са съкращения, в обхвата на който попадат двайсетина служители, сред които и 10 журналисти.  Медийната група завърши миналата година на загуба от 7,2 милиона евро. Тя притежава в. „Журнал де Нотисиаш”, радиото ТСФ и най-стария ежедневник в страната „Диарио де нотисиаш”, който празнува 160 години тази година. Медийната група вече извърши няколко съкращения през последните години – 140 души през 2014 г., 119 души през 2009 г. и 81 души през 2020 г., припомня Франс прес.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още