IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът в оставка: Ще направим плавен преход към следващото правителство

Николай Денков благодари на министрите си за решенията, взети в последните десет месеца на управление на кабинета Денков-Габриел

11:47 | 03.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка акад. Николай Денков гарантира, че ще бъде осигурен плавен преход към следващото правителство. В началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет той благодари на министрите си, че в този извънреден десети месец са успели да запазят темпото и да вземат важни решения, от които имат нужда хората и бизнеса.

Денков направи кратък обзор на свършеното от правителството и какво предстои през оставащите дни до идването на служебния кабинет. Според него през последния месец държавата е продължила да работи нормално въпреки сложната предизборна политическа обстановка.

Министър-председателят изброи най-важните дейности на кабинета в „този извънреден месец", цитиран от БТА.

„Вече пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решение и за сухопътните граници в Шенген до края на годината“, смята Денков.

Той напомни, че новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. „Благодаря на екипа на Министерство на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт“, коментира той.

Премиерът отбеляза, че пациентите вече могат да получат лекарства на най-ниска цена за 50 групи сърдечно-съдови заболявания.

Той посочи, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лв.

„Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Повишават се заплати за всички нива", разкри планове от дневния ред на последното правителствено заседание Николай Денков.

Като принос на правителството той отчете още, че над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за кампания 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още