IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прави опит да заздрави връзките с Китай след напускането на „Един пояс, един път“

Докато премиерът Джорджа Мелони се готви да посети Китай, външният министър Антонио Таяни ще се срещне с китайския министър на търговията Уан Уънтао

11:30 | 12.04.24 г.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони прави опит отново да затопли отношенията с Пекин, стремейки се да защити търговските и икономически връзки, след като миналата година изтегли Италия от спорната глобална инвестиционна инициатива на Китай, известна като „Един пояс, един път“, съобщава Bloomberg.

Италианският външен министър Антонио Таяни ще се срещне с китайския министър на търговията Уан Уънтао във Верона, Италия, в петък, за да започне диалог относно предприемачеството, а Мелони ще пътува до Китай през следващите месеци, разкрива източник, запознат с плановете, който говори в условие на анонимност.

Промяната във външната политика от Рим става факт, след като Европейският съюз (ЕС) предприе мащабни усилия за намаляване на зависимостта си от Китай, за да защити по-добре веригите на доставка и да си осигури достъп до стратегически важни материали и технологии, особено след като Пекин демонстрира подкрепа за Москва във войната ѝ срещу Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц също ще пътува до Китай през уикенда, за да обсъди теми като търговията и Украйна.

Укрепването на връзките с Пекин е част от нов тласък за италианската дипломация, който Едмондо Чириели, заместник-министър на външните работи, определи като „прагматичен, но не и циничен“. Подходът зависи от силния ангажимент към НАТО и трансатлантическото партньорство, като същевременно насърчава добрите отношения с така наречените системни противници като Пекин, Техеран и дори Москва.

Италия беше единствената страна от Г-7, която се присъедини към инициативата на китайския президент Си Дзинпин „Един пояс, един път“ – глобален инфраструктурен пакт, насочен към разширяване на влиянието на Пекин предимно в Азия, Африка и Източна Европа. Този ход предизвика критики от страна на САЩ и техните съюзници.

При напускането на инициативата Рим, който председателства Г-7 тази година, искаше да избегне провокирането на всякакъв вид реакция от страна на Китай, който е ключов експортен пазар. Дори когато се подготвяше публично да напусне пакта, Италия обърна голямо внимание на това как прожектира това послание към света, избягвайки открито отклонение от инициативата.

Основният износ на Италия за Китай са фармацевтични продукти, които възлизат на 4,4 млрд. евро през миналата година, почти една пета от общия износ от 19 млрд. евро. Китай междувременно е изнесъл стоки за 46,8 млрд. евро за Италия.

Търговският дефицит на Италия с Китай продължава да расте. Графика: Bloomberg Търговският дефицит на Италия с Китай продължава да расте. Графика: Bloomberg

„Искаме да започнем нова фаза в отношенията между Италия и Китай и да инвестираме в двустранно партньорство“, изтъква Таяни, цитиран от Bloomberg.

Ходът може да се окаже политическа победа за Мелони, ако тя успее да запази търговските връзки с Китай, които са важни за бизнес общността, като същевременно спази обещанието към своята партия „Италиански братя“, която иска Рим да напусне „Един пояс, един път“.

В момента правителството на Мелони се радва на едно от най-големите мнозинства в парламента в последно време и на предстоящите избори за Европейски парламент през юни тя може да изиграе ключова роля при определянето на баланса на силите в Брюксел.

„Правителството спази предизборното си обещание да излезе от „Пътя на коприната“ (както още е известен проекта „Един пояс, един път“ – бел. ред.), защото на всички беше ясно, че споразумението не е в полза на Италия“, коментира в интервю Джанджакомо Каловини, депутат от партията на Мелони в комисията по външни работи. „В сегашната изключително нестабилна ситуация няма нищо лошо в поддържането на открит диалог с Пекин“ с надеждата, че това ще засили търговията с толкова важен пазар като китайския, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още