IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодесният лидер на Италия Матео Салвини се бори за политическо оцеляване

Партията му изглежда ще изостане от Forza Italia на евроизборите и е почти сигурно, че недоволните партийни членове ще положат усилия за свалянето му

08:50 | 03.05.24 г. 1
Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италианският вицепремиер Матео Салвини е изправен пред открит бунт срещу ръководството му на крайнодясната партия „Лига“, след като избра хомофобски и проруски настроен главен кандидат за предстоящите европейски избори.

Недоволството в рамките на партията му, особено в нейната традиционна крепост в проспериращия север на Италия, нараства през последните месеци, след като Салвини загуби подкрепа сред голяма част от партийната база за сметка на премиера Джорджа Мелони, пише FT.

Гневът срещу него закипя по-сериозно миналата седмица, когато Салвини избра противоречивия генерал от италианската армия Роберто Ваначи, наскоро отстранен от активна служба заради подстрекателска книга, да оглави списъка с кандидати на „Лига“ за парламентарните избори в ЕС през юни.

Много недоволни членове на партията се пренасочиха в последните години както към дясната партия на Мелони „Братя на Италия“, така и към по-центристката Forza Italia, основана от покойния Силвио Берлускони. Тази тенденция вероятно ще се ускори след решението на Салвини за Ваначи.

„Салвини е егоист“, коментира базираният в Милано бизнесмен Паоло Гримолди, бивш депутат от „Лига“ до 2022 г. „Всички разбраха, че с него нямаме политическо бъдеще. Вече не получаваме гласове и вървим доста бързо към изборна и политическа катастрофа. Той обаче не иска да подаде оставка“, допълва Гримолди.

Основателят на партията Умберто Боси направи рядка публична изява миналия месец, за да призове за избор на нов лидер и политическо пренастройване, за да се обърне загубата на подкрепа сред избирателите.

„Салвини има проблеми, сериозни проблеми“, допълва Даниеле Албертаци, италиански политически експерт от университета в Съри. „По него всъщност се стреля от всички посоки“, добавя тя.

Проучванията показват, че Forza Italia потенциално ще изпревари „Лига“ на евроизборите през юни. Мелони остава безспорната звезда на италианската десница и лидер на трипартийна коалиция с Forza и „Лига“.

„Берлускони е по-добър лидер от небето, отколкото Салвини от Земята“, посочва Гримолди. „Салвини има проблем със съгласуваността и доверието“, смята той.

Политическите корени на Мелони са в неофашистко движение, но през последните няколко години тя се насочи към центъра, за да разшири електоралната си привлекателност. Салвини отговори на нейното издигане, като се опита да я изпревари в крайната десница. Затова и посочи Ваначи като водещ кандидат на своята партия.

Бивш член на елитна парашутна част, Ваначи беше военен аташе на Рим в Москва, когато руският президент Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. След завръщането си в Италия същата година генералът публикува силно противоречива книга, критикуваща западния либерализъм, със заглавие "Светът с главата надолу". В книгата му ЛГБТ+ общността е наречена „ненормална“, феминистките са „модерни вещици“ и виден чернокож спортист не изглежда италиански. Отделно той възхвалява Русия и Путин.

Министерството на отбраната го отстрани за 11 месеца за лошо поведение във връзка с книгата.

Съвсем наскоро Ваначи говори за фашисткия диктатор Бенито Мусолини като за „държавник“. Той освен това се застъпва за тезата децата с увреждания да се обучават отделно от другите ученици.

Дългогодишните членове на „Лига“, като министъра на финансите Джанкарло Джорджети, изразяват открито безпокойство, тъй като партията се отдалечава още повече от историческата си програма за фискален федерализъм, намаляване на данъци и бюрокрация.

„Не можете да бъдете алтернатива на Мелони, като отидете в крайната десница“, казва Гримолди. „Моята политическа партия е родена, за да говори за данъци, по-малко държава и повече свобода, а не да се съюзява с [политици], които смятат, че на децата с увреждания не трябва да се позволява да ходят на училище“, добавя той.

Натрапчив и проницателен потребител на социални медии и безсрамен почитател на Путин, Салвини ръководи „Лига“ от 2013 г. Той преориентира партията от благоприятно за бизнеса регионално движение в северната част на страната в крайнодясна популистка политическа сила.

С непрестанните критики на „бича нелегална имиграция“ той изведе партията до зашеметяваща победа на изборите за ЕС през 2019 г. с 34% от гласовете. Оттогава насам звездата му залязва.

Малко след последните избори за ЕС Салвини оттегли подкрепата на партията за тройна коалиция с надеждата да предизвика предсрочни парламентарни избори и да се възползва от популярността си, за да влезе във властта. Той обяви решението си от плажен курорт, облечен в бански и с мохито в ръка. Гамбитът му обаче постигна точно обратното – президентът отказа да свика предсрочни избори и след като пандемията от Covid-19 удари, бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги беше избран да преведе Италия през кризата.

До парламентарните избори през 2022 г. много консервативни гласоподаватели бяха спечелени от Мелони, която – за разлика от Салвини, обеща непоколебима подкрепа за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия и като цяло изглежда доста по-сериозна като политик. В този вот, който доведе до формирането на сегашното коалиционно правителство, партията на Мелони спечели 26 процента, докато тази на Салвини падна до под 9 процента.

Така започна неговата борба за политическо оцеляване. През есента ще се проведе партийния конгрес на „Лига“ и е почти сигурно, че недоволните членове ще положат усилия да го свалят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
earth1225
преди 2 седмици
Поредния повярвал си популист. Никой няма да се сеща даже как се казваше след 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още