IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът обмисля вето върху промените в Закона за хазарта

Прибързаното законодателство няма да донесе нужния резултат – намаляването на зависимостта от хазарт, коментира президентът след честването на деня на Българската армия

16:25 | 06.05.24 г. 2
Президентът на България Румен Радев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Президентът на България Румен Радев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Президентът Румен Радев обмисля дали да наложи вето на Закона за хазарта. Това коментира той пред журналисти след честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия в София.

Припомняме, че на 30 април – в последния му работен ден, парламентът окончателно прие пълна забрана на рекламата на хазарт в медиите. Текстовете, внесени от ГЕРБ и ДПС на 24 април, бяха приети ударно и единодушно от депутатите.

Ударните промени предизвикаха реакция от медиите, тъй като бяха предложени и приети без предварително обсъждане. От „Нова Броудкастинг Груп“ коментираха, че приемането на текстовете в подобни безпрецедентно съкратени срокове и без обсъждане със заинтересованите страни, може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите.

Мярката ще доведе до непредвидено в средата на годината намаление на приходите от реклама и може да ограничи достъпа на зрителите до значими спортни събития, посочват от медийната група.

IAB България – местната организация на най-голямото сдружение на медии, рекламодатели и рекламни агенции в света, също посочи, че промените в законодателството са недомислени и няма да доведат до защита на публиката от рисковете от хазартна зависимост.

IAB България признава, че е изключително притеснително, че хазартът у нас е разпространен сред младежи през мобилни устройства, но според организацията младежите у нас не гледат телевизия, нито пък слушат радио, а аудиториите на медиите в България са предимно сред възрастовата група 25 - 54 г. Прогнозата на организацията е, че след планираната забрана, рекламните бюджети на хазартните оператори ще се прелеят към инфлуенсъри в социалните платформи и ефектът им ще е обратен - пълно облъчване на младите хора у нас.

Радев коментира пред журналисти, че правните експерти в президентството се запознават с текстовете в момента и ще излязат скоро със становище дали да им бъде наложено вето. По думите му прибързаното законодателство няма да донесе нужния резултат – намаляването на зависимостта от хазарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 14
khao
преди 1 седмица
До: evlogi точно от теб не очаквах такъв коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
evlogi
преди 1 седмица
Едно свястно нещо приеха , и л.ай.нар.а със зелените чорапи логично ще се опита да го спъне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още