IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко далеч стигна ФСБ в службите за охрана на украинския президент?

Володимир Зеленски и шефът на ГУР Кирило Буданов многократно са били цел в планове за атентати

14:57 | 27.05.24 г. 1
Кирило Буданов (вляво) и Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua
Кирило Буданов (вляво) и Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

Атентаторът е на своето място и получава заповед по радиостанцията: "Когато видиш конвой от черна Toyota Land Cruiser и черен минибус, се свържи със своите координатори". Описанието на колите прилича на превозните средства, използвани от ръководителя на украинското военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов, разказва The Times. Денят е 4 май, а няколко дни по-късно специалните служби в Украйна съобщават за изненадващ арест на двама висши служители в Службата за охрана, които са сътрудници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Британското издание разговаря със свои източници в Киев в опит да разбере колко дълбоко са стигнали двамата атентатори и повече подробности за операцията, при която са заловени. Още в началото на май от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщиха, че са следили двамата заговорници и техен руски командващ няколко месеца. Те са подготвяли убийството на Буданов при някои от масираните обстрели на украинска територия с дронове и ракети - при обиските на домовете им са открити дронове-камикадзе, гранатомети, противотанкови мини и други оръжия.

В специален тайник е открит телефон, записал данни от проследяване на маршрути и използваните превозни средства от президента Володимир Зеленски и от самия шеф на СБУ Васил Малюк. Разговорите между участниците в групата са прихванати от технологиите, с които са снабдени украинските тайни служби, а при разпитите арестуваните полковници са дали много подробности около своите действия.

Лидер в групата е бил Андрей Хуг, който според източниците на The Times е привлечен от ФСБ още през 2014 година. Той самият е вербувал своя колега Александър Деркач. Те са търсели и военни или други служители, които са близо до охраната на президента. Всички заподозрени са арестувани едновременно, за да се избегне изтичане на информацията. Офицерите от службата за охрана са били извикани на работа с измислен повод и са задържани по време на фиктивни полицейски проверки на пътя, извършени от преоблечени агенти на СБУ.

Задържаните разказват в подробности и за план за задържането на украинския президент още в първите дни на войната. Идеята е била да бъдат идентифицирани всички агенти, лоялни на Русия, с чиято помощ Зеленски да бъде взет за заложник и принуден да запише видеообръщение, в което да обяви капитулацията на Украйна и че няма причина да се бие. Ако е откажел, заповедта е била да бъде убит, допълва още британското издание.

Охранителите на Зеленски днес признават, че още в първите дни Хуг е коментирал как трябва да се предадат, когато дойдат руснаците, но тогава всички са сметнали, че думите му са резултат от емоцията от нападението.  

Според източниците на The Times Хуг е признал, че е получавал по 3000 долара на месец от руските служби, както и допълнително по 1000 долара за пътни и други разходи. Средствата са били изплащани на семейството му, което е в Европа, и на него при пътувания извън Украйна. Според украинските служби близките му твърдят, че са шокирани да научат, че е руски агент, тъй като самите те са проукраинско настроени.

Мотивацията на Деркач да участва в операциите е финансова и също така се е надявал да получи подкрепа от Хуг за развитие на кариерата си.

В The Times отбелязват, че тази агресивна стратегия е изготвена от зам.-директора на ФСБ Сергей Корольов, за когото се смята, че е един от приближените до руския президент Владимир Путин. В досието, което от ГУР са показали на британските журналисти, е записано, че прозвището на Корольов е "Вълкодава на Путин". Сред неговите задачи са и операции в Русия, свързани с опоненти на руския президент.

За родения в Киргизстан агент не се знае много - според медийни публикации е започнал работа в КГБ в началото на 80-те години на миналия век до 1993 година. След кариера в частния охранителен бизнес през 2000 година започва работа в звеното за икономически престъпления на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Санкт Петербург.

Операцията в Украйна е била готвена като "подарък" за Путин в навечерието на Деня на победата и е одобрена и от ръководителя на ФСБ Александър Бортников. Според СБУ в Украйна са разкрити повече от 2,5 хил. руски агенти. Припомняме, че преди да станат ясни подробности за тази операция, имаше данни за опит за покушение срещу Буданов, след като съпругата му Мариана беше отровена с тежки метали. От ГУР не дадоха много подробности за случилото се, но уточниха, че има и други служители на управлението, които показват симптоми на отравяне, подобни на тези на съпругата на Буданов. Всички те се лекуваха в болнично заведение, което не беше разкрито.

Според медийни публикации Буданов, както и украинският президент Володимир Зеленски са били многократно цел на опити за атентанти.

След като стана ясен планът за готвените покушения на високопоставени служители, Володимир Зеленски уволни директора на службата за охрана Серхий Руд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
estacopper
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още