IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кола се е блъснала в кортежа на Зеленски, той не е сериозно ранен

Руски крилати ракети са поразили централния украински индустриален град Кривой Рих

07:09 | 15.09.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Зеленски при посещението си в Изюм. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Зеленски при посещението си в Изюм. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Украинският президент Володимир Зеленски е пътувал с кортежа си в Киев, когато насрещно движещ се автомобил се сблъсква с колата му. Все още не е ясно как е станал инцидентът. Твърди се, че Зеленски е оцелял при катастрофата без сериозни наранявания.

Автомобилът на украинския президент Володимир Зеленски е претърпял инцидент в Киев, съобщи негов говорител. Автомобил се е сблъскал с колата на Зеленски и с други автомобили от конвоя му в украинската столица, съобщи говорителят на президента Сергей Никифоров във Facebook в четвъртък вечерта. Парамедици от конвоя са оказали първа помощ на шофьора на автомобила. Президентът е прегледан от лекар, но не е сериозно ранен, предава DPA.

Обстоятелствата на произшествието се разследват, заяви говорителят. Към момента работещата теза на разследващите е, че катастрофата е инцидент, а не извършена нарочно. В сряда Зеленски посети град Изюм в Харковска област, който бе отвоюван от украинската армия, и участвалв церемония по издигане на украинското знаме.

В късното си нощно видеообръщение, излъчено малко след като стана известно за инцидента, Зеленски заяви, че почти цялата Харковска област вече е отвоювана от ръцете на руските окупатори. Украинската армия е „постигнала това, което мнозина са смятали за невъзможно".

Според собствената ѝ информация през последните няколко дни Украйна е постигнала големи успехи в контраофанзивата си в североизточната част на Харков и на южния фронт край Херсон на Черно море. Според информацията от началото на септември украинските войски са си върнали стотици села и градове.

Киев отново иска танкове от Берлин 

В началото на посещението си в Германия председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук поиска от германското правителство да поеме инициативата за доставка на бойни танкове за Украйна. „Германия трябва да поеме лидерската си роля и да бъде първата страна, която ще достави бойни танкове", заяви Стефанчук пред Deutsche Presse-Agentur късно вечерта в сряда, след като пристигна в Берлин. „Страна като Германия не чака да види какво ще направят другите“. 

Германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е подчертавал, че не иска да действа сам по отношение на доставките на оръжие. Досега нито една страна от НАТО не е доставила на Украйна бойни танкове, проектирани от Запада. След военните си успехи при отвоюването на териториите, окупирани от руските въоръжени сили, украинското правителство все по-яростно настоява за танкове като германския Leopard 2.

„Украинската армия си върна територия с площ от 6000 кв.км. Виждаме, че тези успехи вдъхновяват други държави, че вдъхновяват света", каза Стефанюк. „Те подтикват правителствените ръководители на други държави да върнат Украйна на първо място в списъка си с приоритети и да продължат да помагат на страната“. 

Стефанчук е в Берлин за втори път от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Този път той участва в парламентарна конференция на икономически силните демокрации от Г-7. Понастоящем Германия председателства групата държави. Най-значимият участник в конференцията е председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - според протокола номер три в американската държава. По време на посещението си обаче Стефанчук ще се срещне и с представители на германското правителство, включително с ръководителя на канцлерската канцелария Волфганг Шмид и министъра на финансите Кристиан Линднер. 

Преди разговорите си Стефанчук призова за бързо решение относно доставката на бойни танкове. „Питам се: какво още е необходимо, какво още трябва да се случи, за да може да се вземе решение? Особено заради наближаващата зима, решението трябва да се вземе бързо“. Той подчерта: „Колкото по-бързо се сдобием с оръжия, толкова по-бързо ще спечелим“. 

Стефанюк отхвърли възможността за разговори с руския президент Владимир Путин преди украинската военна победа. „Едва тогава ще говорим с Путин за това как смята да ни компенсира".Стефанчук обясни и какво разбира под победа: „Украйна трябва да си върне територията, включително Донбас и Крим. Руските военни престъпления трябва да бъдат разгледани от трибунал и Русия да бъде обявена за виновна. Трябва да има и репарации", поиска той. „Само когато всичко това се случи, можем да се надяваме да възстановим световния ред, който Путин разклати“.

Освен Стефанчук в Берлин и Потсдам в четвъртък ще бъде и друг известен украинец: бившият световен шампион по бокс Владимир Кличко. Той ще приеме медийната награда M100 от името на украинския народ. Братът на Кличко - Виталий, е кмет на украинската столица Киев. Основен оратор на събитието в Потсдам е канцлерът Олаф Шолц.

Родният град на Зеленски бе обстрелван с крилати ракети

Според украински източници в сряда руски крилати ракети са поразили централния украински индустриален град Кривой Рог. Президентът Володимир Зеленски потвърди, че е повредена водноелектрическа централа на река Ингулез. Той разказва за опита да бъде потопен родният му град. Непроверени видеоклипове показват, че нивото на водата в река Ингулес се покачва бързо. „Единственото, което окупаторите могат да направят, е да сеят паника, да създават извънредни ситуации, да оставят хората без светлина, топлина, вода и храна", пише Зеленски в Telegram. „Може ли това да ни сломи? Съвсем не“. 

„Масираната ракетна атака" е нанесла сериозни щети на хидротехническите съоръжения, заяви и ръководителят на администрацията на Днепропетровска област Валентин Ресниченко. В някои части на града водоснабдяването е нарушено.

"В точката на удара наблюдаваме воден поток от 100 м3 в секунда, което представлява голям обем. Нивото на водата на Ингулец се променя на всеки час", заяви заместник-ръководителят на президентската администрация Кирило Тимошенко. Украинският президент Володимир Зеленски при посещението си в Изюм. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Украинският президент Володимир Зеленски при посещението си в Изюм. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Според него центърът и друг квартал на този град с 600 000 жители са "застрашени от наводнение".

"Това е предизвикателство за всички нас, но ситуацията е под контрол. Всички служби са включени, за да се премахне заплахата възможно най-бързо", добави той в Telegram.

ООН: Няма надежда за скорошен мир

След разговорите с руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш няма надежда за мирни преговори между Москва и Киев в момента. „Би било наивно да вярваме, че сме близо до възможността за мирно споразумение", заяви Гутериш в Ню Йорк в сряда. Макар че ООН е готова да работи за дипломатическо решение по всякакъв начин, той заяви, че шансовете за това засега са „минимални". Гутериш съобщи, че в сряда е разговарял по телефона с руския президент. Сред темите на разговора са били и износът на украинска земеделска продукция и обмяната на военнопленници. 

Наскоро украинските сили започнаха контраофанзива в източната част на страната и си върнаха земи от руснаците. 

Организацията на обединените нации, заедно с Турция, вече успешно проведе преговори между Русия и Украйна в конфликта - най-вече по сделката за износ на милиони тонове зърно от Украйна през Черно море.

Берлин не вижда промяна в отношението на Путин към войната

Федералният канцлер Олаф Шолц не вижда промяна в отношението на руския президент Владимир Путин към войната срещу Украйна. „За съжаление не мога да ви кажа, че там вече са осъзнали, че е било грешка да започнат тази война", заяви Шолц в Берлин в сряда, говорейки за 90-минутния си телефонен разговор с Путин. „Нямаше и признаци, че там се зараждат нови нагласи“. 

Въпреки това е редно да разговаряме помежду си и да представим на Путин собственото си виждане за нещата, подчерта Шолц. „Защото съм твърдо убеден, че Русия трябва да се оттегли, да изтегли войските си, за да има шанс за мир в региона. И всеки ден ми става ясно, че това е единствената перспектива". Във вторник Шолц разговаря по телефона с Путин за първи път от три месеца и половина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Оффффф, забравих, *** = Га.ня :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, немате ли си укро-понятие за бай ***? Или там се раждате със златна лъжичка в устата и съответното положение?.. Щото аз гледам сега в БГ - укрите слагате в джоба бай *** Български. Нема култура, нема отношение, нема... абе какво да кажа, ще имат една добра школа тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: Solar Power, Слънце мое, зареждаш налято. Като падне една педя сняг върху панелите какво зареждаш - дедовия :) Айде у лево с твоите хвалби :) Че и енергията нагнетяваш? До колко атмосфери(ако не е тайна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: doba: Аз не зареждам НИКЪДЕ защото съм на ТОК :) произведен от соларните ми панели ... нагнетени с енергия от слънцето в нашата система :) Хехехехеххехе. ТОК+ТОПЛО+КОЛА = БЕЗПЛАТНО :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: doba: Това да не ти е ВСВ когато САЩ снабдиха русия с над 7000 танка и над 11000 самолета ? Да ХИЛЯДИ за периода 1941-1945 :))) Освен самолети и танкове също и ХРАНА ! Захар, брашно, патрони и много други ! Включително дори и копчета за ШИНЕЛИТЕ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: doba Даа, Бай Га.ню.вци навсякъде есть, мьi на вас разчитаме, если няма ви, кто будем изпользваме за полезние ид..ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 1 година
*** = Бай Гa.ня, видях че ушанката е сложил точка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка. Да, аз съм манталитет на бай ***. И не ме е срам от това. И си гледам интереса. Препоръчвам ти да застанеш до една ЛукОйл станция покрай морето. АМИ то... влизат и зареждат едни... UA(Ukraina) коли/жипове. И то какви коли, с едни юнаци вътре. И те си гледат интереса на бай ***(не знам дали има украински еквивалент).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка ... Е аз какво съм казал. Продължават да си се къпят и хич не им дреме за Украйна и украинците. Просто е модерно да си на тяхна страна. Поне във Фейсбук и Линка. Иначе и пръста няма да си мръднат за Украйна :))) Германците онзи ден казаха, че спират с доставките на оръжия. Щели само евро да пращат в Украйна. Явно да го ползват за разпалки. Като им гръмнат още един два ТЕЦа ще им върши добра работа зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: khao Аз не съм заблуден. Правих много добри пари с Газпрома. После загубих много пари, защото Путин беше в цикъл. Да не се очаква да му благодаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още