IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния и Ню Йорк доведоха до ръст в молбите за помощи при безработица в САЩ

Молбите миналата седмица са се увеличили до най-високото си ниво от декември

16:40 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ са се увеличили миналата седмица до най-високото си ниво от декември насам в резултат на ръстове в Калифорния и Ню Йорк, което предполага известно смекчаване на все още затегнатия пазар на труда, съобщава Bloomberg.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 21 хиляди до 211 хиляди в седмицата до 4 март, показаха данни на министерството на труда в четвъртък. Данните надвишават всички прогнози на икономистите, като медианната оценка бе за 195 хиляди.

Продължаващите молби, включващи хората, които са получавали помощи за безработица за поне седмица и са добър показател за това колкото трудно е да си намериш нова работа, са се повишили с 69 хиляди до 1,72 млн. броя през седмицата до 25 февруари – най-големият ръст от ноември 2021 г.

Въпреки скока в броя на молбите пазарът на труда остава стабилен. Данните за заплащането в частния сектор и за новите работни места, представени тази седмица, показаха стабилно наемане и търсене на служители.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред Конгреса тази седмица, че ако икономическите данни продължат да са силни, централната банка може да повиши лихвените проценти с по-бърз темп, макар че централните банкери все още не са взели решение за следващата си среща по паричната политика.

Голяма част от това решение ще зависи от правителствените данни за заетостта, които ще бъдат обявени в петък и които според икономистите може да наклонят везната към по-големи увеличения на основните лихви. Оценките сочат към 225 хил. нови работни места през февруари и задържане на нивото на безработицата на 50-годишно дъно.

Данните за молбите може да бъдат без ясна посока от седмица за седмица, особено около празници, а настоящите са около Деня на президента в САЩ. Четириседмичната средна стойност на първоначалните молби, която изглежда част от волатилността, се е повишила до 197 хиляди – най-високото ниво от януари.

На некоригирана база молбите са се увеличил с над 35 хиляди до 237 513. Калифорния и Ню Йорк формират три четвърти от увеличението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още