IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Равначка: След 10-15 г. работещите в България няма да могат да осигуряват вноските за пенсии

Тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв., посочва икономистът Даниел Василев

11:12 | 27.03.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Демографската ситуация в България става все по-неблагоприятна. През следващите години ще се увеличава броят на пенсионерите и ще се наблюдава процес на по-слабо навлизане на нова работна сила, а след 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за изплащането на пенсиите. Това каза пред Bulgaria ON AIR д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Събеседникът коментира последните данни за ръст на новите пенсионери у нас - новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен рекорд. През миналата година те са били над 97 хиляди.

„Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат около 25% от работната сила. Налице е силно застаряване и намаляване на работната сила", каза специалистът.

Равначка добави, че трудоспособното население у нас е едва около 59%.

„През 2000 г. на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, докато сега на 100 излизащи постъпват едва 64. След 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за пенсионерите", алармира тя.

Наблюдава се тенденция желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психологически и финансово-икономически характер. Голяма част от населението нито работи, нито учи. По думите ú този ресурс трябва да бъде включен активно на пазара на труда. „Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет", каза още Равначка.

Икономистът Даниел Василев коментира темата от икономическа гледна точка. Тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв., посочи той. Василев също така припомни, че през 2019 г. беше над 3 млрд. лева, което означава, че дефицитът в пенсионната система е нараснал три пъти.

„Този дефицит се покрива от нашите данъци, основно от ДДС. На трима души в работоспособна възраст се пада около един пенсионер. Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер, тенденцията само ще се влошава. 2050 г. въобще не е далеч. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", обясни Василев.

Икономистът отбеляза, че по време на избори има склонност не само в България доходите на пенсионерите да бъдат използвани като лост за политически решения, което означава нов ръст на пенсиите.

„Единият вариант е тази система на пенсионно осигуряване да бъде преустановена, хората да се осигуряват сами и това да бъде изцяло в частния сектор. Вторият вариант е да продължаваме да трупаме все по-голям дефицит, дотирайки системата“, коментира Василев.

Той прогнозира ново нарастване на цените, а с това и на пенсиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
melon
преди 1 година
При тази доходност на парите, не виждам как ще стане това с реалните отчисления и пенсии от тях. А за популизма на политиците - трагедия.Всяко вдигане на пенсиите причинява инфлация със сходен на вдигането процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още