IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният работен ден е станал с половин час по-кратък

Макар че служителите работят по-малко, производителността им не е намаляла

22:29 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Средният работен ден се е свил с 37 минути през миналата година и по-малко хора полагат извънреден труд. Това е възможна индикация, че мениджърите все повече държат сметка за баланса между работа и личен живот в ерата след COVID, пише Bloomberg.

Времето, което хората прекарват на работа, е намаляло до десет часа спрямо над десет часа и половина в края на второто тримесечие на 2022 г., показва изследване на компанията за анализи на работната сила ActivTrak.

Но макар служителите да работят по-кратко, производителността не е намаляла, установила компанията в публикувано във вторник изследване. То анализирало 38 млн. часа, отработени от над 134 хил. служители в света, в индустрии като финансовите услуги, здравеопазването, застраховането и професионалните услуги.

„Виждаме наистина ръст на ефективността“, коментира Габриела Мауч, вицепрезидент на ActivTrak Productivity Lab. Проучването е установило още спад в броя на свръхизползваните служители или тези, които често работят извън редовното работно време. Те са намалели до 28% спрямо 32% година по-рано.

Промяната може да се отрази добре на психическото, физическото и финансовото здраве на служителите, отбелязва компанията.

По-кратките работни дни може да означават, че компаниите са се вслушали в призива на служителите за помощ за преодоляването на професионалното прегаряне“, счита Мауч. Въпреки това почти една трета от служителите продължават да работят повече от десет часа на ден, показва изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още