IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Проверявайте рейтинга и онлайн реномето на работодателя срещу измами

Какво е нивото на корпоративната култура у нас, коментира представителят на борда на директорите на AIBEST

15:26 | 03.08.23 г.

Некоректни компании винаги ще има, но разполагаме с информационни системи, с които можем да проверяваме рейтинга и репутацията на бъдещия си работодател. Колкото по-малко информация има за него в интернет и в различните медии, толкова повече трябва да се внимава. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Иван Георгиев, член на борда на директорите на AIBEST (Асоциацията за иновации, бизнес, услуги и технологии).

„При проблеми – нещо, което не е много популярно на нашите географски ширини, защото корпоративната култура тепърва се развива, въпреки че търпим подем през последните 10 години – ако нещо ни се струва неправилно, винаги се обръщайте първо към отдел "Човешки ресурси" вътре в компанията и ако не срещнете подкрепа, сигнализирайте на държавните институции и органите на реда", съветва той.

Иван Георгиев даде пример с дейността на компания, чиито служители са попаднали под ударите на закона. Той е на мнение, че това не е колцентър, а е по-скоро измама, и коментира, че "компании, които мамят има във всякакви сектори". Според него имиджът на България като аутсорсинг дестинация няма да пострада заради този случай. "Това не е бизнес на знанието, на добавената стойност. Това са просто измамници", категоричен е Георгиев и се надява да не „допускаме това да се превърне в практика“, за да не бъде засегнато реномето на индустрията.

Поводът за участието му в предаването е издаването на осъдителни присъди и екстрадирането в Германия на българи – служители в колцентър в България. "Не можем да премахнем всички гнили ябълки, но въпросът е ние, бизнесът, и държавата да направим така, че това да не става практика и да не се превръщаме в привлекателна дестинация за такъв тип измами. Сигурен съм, че това няма да се случи, защото това са изолирани, частни случаи", категоричен е той.

Георгиев съобщи, че в асоциацията разполагат с най-голямата представителна извадка за IT и сектора на изнесените бизнес услуги и технологични компании и заяви, че в AIBEST няма некоректни бизнеси. „Това е прецедент и не бих казал, че е с голям мащаб в България. Не мога да се съглася, че случаят би ескалирал до много голяма степен", коментира той.

Георгиев посочи, че „информационни технологии“ и "колцентър" са термини, които са доста популярни и познати на публиката, но специално терминът "колцентър" трудно може да обобщи услугите, които се осъществяват на територията на България и Източна Европа.

"Компаниите, които AIBEST представлява, имат изключителна добавена стойност. Занимават се с дигитализация и автоматизация на процеси, обучават хора, като поставят акцента върху трудовата дисциплина, социалната отговорност, равнопоставеност", обясни представителят на асоциацията.

Георгиев заяви, че никога компании като тази, която се сблъсква сега със закона, не са подавали молба за членство в AIBEST. „Това са временни дружества, които се правят в различни точки на света. Те имат за цел единствено и само измама. Построени са по такъв начин, че много бързо да могат да излязат от пазара и изчезнат като активност. Ние имаме изключително сложен процес на присъединяване към асоциацията и никога не можем да допуснем такава компания. Дори, ако разберем за съществуването на такава компания, веднага сигнализираме на съответните органи и институции“, обясни той.

По думите му тези компании имат „изключително нисък профил“, разполагат с малко служители и „не се доближават до каквито и да било асоциации и институции“.

Осъвременява ли се българското законодателство, свързано с трудовото право? Повече права или повече задължения имат служителите в България? За какво трябва да внимават работниците при сключване на трудов договор? Какви са начините с които служителите могат да се защитават от рискове?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още