IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели в знак за стабилен пазар

Броят на подадените за първи път заявления е спаднал с 11 хил. през седмицата, приключила на 12 август

16:54 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на заявленията за помощи при безработица в САЩ е намалял миналата седмица, което показва, че стабилната икономика позволява на работодателите да не съкращават служителите си, пише Bloomberg.

Подадените за първи път молби са намалели с 11 хил. до 239 хил. през седмицата, приключила на 12 август, сочат данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за 240 хил. заявления.

Продължаващите молби, които включват тези, които вече са подали молба и са получавали помощи за повече от една седмица, са се увеличили до 1,72 млн. в периода до 5 август.

Пазарът на труда остава стабилен въпреки въздействието на по-високите лихви върху различните сектори на икономиката. Въпреки че някои работодатели започват да наемат по-малко персонал, много от тях се въздържат да съкращават служители, след като имаха проблеми с привличането и задържането на добри кадри по време на пандемията.

Данните за първоначалните молби могат да бъдат особено волатилни през летните месеци, тъй като производителите на автомобили затварят заводите си за годишна поддръжка. Четириседмичната пълзяща средна на първоначалните молби, която изглажда част от тази волатилност, се е увеличила до 234 250 броя.

Некоригираните данни отчитат, че молбите са намалели през миналата седмица до 212 850 броя. В Калифорния, Тексас и Мичиган е отчетен най-голям спад, а във Вирджиния заявленията са се увеличили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още