IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолър от Фед: Пазарът на труда се охлажда, без да има голям скок на безработицата

Налице е по-добър баланс между търсенето и предлагането на работници, изтъква членът на Управителния съвет на централната банка на САЩ

20:20 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в САЩ се охлажда тази година, без да има голям скок при безработицата, тъй като икономиката се насочва към по-добър баланс между търсенето и предлагането на работници, заяви членът на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър, цитиран от Bloomberg.

„Забавя се“, изтъква в реч в Сейнт Луис. „Разглеждаме пазара на труда, отчитаме, че той се нормализира“ и навлиза в „по-добър баланс между търсенето и предлагането“, добавя Уолър.

Коментарите му потвърждават мнението, че като цяло пазарът на труда се охлажда. Броят на новонаетите работници извън селскостопанския сектор се увеличава със 150 000 през октомври след ревизираните в посока надолу 297 000 нови служители през септември, става ясно от доклад на Бюрото по трудова статистика от миналия петък.

Равнището на безработица се покачи до 3,9%, а растежът на месечните заплати се забавя.

Управителят на Фед посочи, че съотношението между свободните работни места и броя на безработните е намаляло през последните месеци.

„Това, което видяхме от май 2022 г. насам е, че свободните работни места намаляха и нивото на безработица все още е много, много ниско“, изтъква Уолър.

Федералната комисия по отворения пазар остави непроменени лихвените проценти на втора поредна среща миналата сряда. Гуверньорът на централната банка Джеръм Пауъл каза пред журналисти, че остава отворен въпросът дали Фед ще трябва да повиши отново лихвите и че регулаторът „действа внимателно“ - оценка, която често предполага нежелание за промяна на лихвите в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още